Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över en miljon människor i jätteprotest i Hongkong

Stökigt på jätteprotesten i Hongkong.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Över 1 miljon personer uppskattas ha deltagit i demostrationerna.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Oroligheter i Hongkong.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Stökigt på jätteprotesten i Hongkong.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Stökigt på jätteprotesten i Hongkong.Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Över en miljon människor demonstrerade under söndagen. Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Över en miljon människor protesterade på söndagen i Hongkong mot en lag som ska möjliggöra utlämning av brottsmisstänkta till Kinas fastland. 

The Guardian rapporterar att demonstrationerna under kvällen spårade ur – när demonstranter hamnade i sammandrabbningar med polisen.  

Efter att demonstrationstillståndet löpt ut ska hundratals demonstranter ha försökt storma parlamentet, skriver AFP. 

Efter en lugn början på protesterna rapporteras det nu hur oroligheter brutit ut utanför parlamentet, där demonstranter uppges ha drabbat samman med polis. 

Enligt AFP har demonstranter kastat flaskor mot polis – som ska ha svarat med bland annat pepparsprej och batonger mot demonstranterna. Vid midnatt gick demonstrationstillståndet ut, men ett hundratal demonstranter försökte då storma parlamentet, skriver nyhetsbyrån. 

Organisatörerna Civil Human Rights Front uppgav tidigare under dagen att 1 030 000 personer deltagit i den minst sju timmar långa demonstrationen, vilket gör demonstrationen till den största sedan Hongkong blev en administrativ region i Kina 1997, skriver CNN.

Om den faktiska siffran är så pass stor är oklart och polisen uppskattar att som mest 240 000 personer ingick i demonstrationen.

Oro: Utlämning av politiska skäl

Enligt kritiker innebär det nya lagförslaget att stadens halvt autonoma juridiska system sätts ur spel. Oron är stor att exempelvis aktivister, journalister och företagare kan komma att skickas till Kina av politiska skäl.

Lagen har också fått internationell kritik av både EU och USA. Det politiska styret i Hongkong har försvarat sig med att man vill täppa till kryphål i den nuvarande lagen, genom att möjliggöra en prövning från fall till fall om att skicka personer till territorier som Hongkong inte har något utlämningsavtal med, däribland Kinas fastland.

Lagförslaget ska debatteras av Hongkongs lagstiftande råd på onsdag och kan klubbas igenom i slutet av juni.