Miljonnotan för regeringspusslet

Publicerad
Uppdaterad
Två nya ministrar inklusive politiska staber: 54 miljoner kronor En ny statssekreterare med ansvar för kommunikation: 5,1 miljoner kronor Fyra sparkade ministrar: 31,2 miljoner Statsminister Fredrik Reinfeldts regeringspussel blir dyrt för skattebetalarna.
Slutnotan för att utöka regeringen med två ministrar, anställa en ny topptjänsteman och sparka fyra ministrar landar på 31,2 miljoner kronor.
Sveriges regering har nu växt till en rekordstor församling enligt europeiska mått. Den är också rekordstor med svenska mått mätt.
I Reinfeldts regeringspussel flyttade flera ansvarsområden mellan olika departement och integrationsdepartementet delades mellan två olika ministrar på andra departement.
Två ministrar var dock helt nya - civil- och bostadsministern samt it- och regionministern. Varje minister har en månadslön på 112 000 kronor och det gör att lönekostnaderna kommer att öka i regeringskansliet. Men ministrarna får också rekrytera en politisk stab med tjänstemän från det egna partiet.

Sparkade ministrar: dyrt

Reinfeldt har förutom två extra ministrar också kompenserat sig med ett löfte om att Moderaterna får anställa en statssekreterare med ansvar för kommunikation. Han kommer att kosta drygt fem miljoner under de kommande fyra åren.
Fyra sparkade ministrar blir också dyrt för Reinfeldt. Sedan tidigare i år har även förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin och stora delar av hans stab begärt att få avgångsvederlag efter att han avgick.

Fotnot: Beräkningen för de nya ministrarna, statssekreteraren och staberna är beräknad på hela mandatperioden - fyra år. I lönekostnaden inkluderas även sociala avgifter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag