Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonmanifestation för självständighet

På fredagen samlades över en miljon i en marsch för självständighet från SpanienFoto: David Ramos
Om två veckor går invånarna i regionen till valFoto: Francisco Seco
Under fredagen inleddes en historisk valkampanj i den spanska regionen Katalonien genom en enorm marsch i Barcelona.Foto: Francisco Seco
Men rörelsen har stött på motstånd. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har gång på gång upprepat sitt mantra, enligt TT: – Under inga omständigheter blir det självständighet för Katalonien, det är galenskap.Foto: Francisco Seco
Foto: Francisco Seco

Historia skrivs i Katalonien.

På fredagen samlades över en miljon i en marsch för självständighet från Spanien – om två veckor går invånarna i regionen till val.

Under fredagen inleddes en historisk valkampanj i den spanska regionen Katalonien genom en enorm marsch i Barcelona.

Polisen uppger att 1,4 miljoner människor deltog i marschen, skriver tidningen La Vanguardia enligt TT. Från arrangörernas håll är det en annan siffra som gäller: Två miljoner.

Hur som helst är folkrörelsen gigantisk. Och redan om två veckor, närmare bestämt den 27 september, ska väljare i regionen bestämma om en process om självständighet från Spanien ska inledas.

Men rörelsen har stött på motstånd. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har gång på gång upprepat sitt mantra, enligt TT:

– Under inga omständigheter blir det självständighet för Katalonien, det är galenskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.