Mynt för 25 miljoner kronor har försvunnit från samlingarna. Foto: OLA MYRIN/KUNGLIGA MYNTKABINETTETMynt för 25 miljoner kronor har försvunnit från samlingarna. Foto: OLA MYRIN/KUNGLIGA MYNTKABINETTET
Mynt för 25 miljoner kronor har försvunnit från samlingarna. Foto: OLA MYRIN/KUNGLIGA MYNTKABINETTET
En 65-årig man har åtalats för stöld av en del av mynten. Foto: KUNGLIGA MYNTKABINETTETEn 65-årig man har åtalats för stöld av en del av mynten. Foto: KUNGLIGA MYNTKABINETTET
En 65-årig man har åtalats för stöld av en del av mynten. Foto: KUNGLIGA MYNTKABINETTET

Miljonkupp mot myntmuseum

Publicerad

Vid en inventering på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm uppdagades ett av de största kulturarvsbrotten i svensk historia.

Cirka 1 200 mynt – värda 25 miljoner kronor – har stulits från samlingarna, enligt uppgifter till Expressen.

En 65-årig man, som beskrivs som en av landets ledande experter på sitt område, åtalas nästa vecka.

– Men åtalet omfattar bara ett fåtal mynt, säger kammaråklagare Jens Nilsson.

Den 65-årige mannen, som tidigare varit chef för ett museum, greps för tre år sedan på bar gärning när han stal frimärken på en stor auktionsfirma i Stockholm.

Mannen erkände att han stulit frimärken till ett värde av 27 000 kronor. Han dömdes senare till dagsböter och fick betala skadestånd på 100 000 kronor till auktionsfirman.

– Jag drabbades av någon form av kleptomani, jag ser det som oförklarligt, det jag gjort. Men jag kommer aldrig att göra om det, sa han i förhören.

 

LÄS MER: Ex-museichefen misstänks för stöld

 

Stölden upptäcktes efter inventering

Sedan dess har flera museum som haft besök av mannen gjort omfattande inventeringar. Bland dessa Kungliga Myntkabinettet, Sveriges ekonomiska museum, i Stockholm.

Museet ansvarar för statens samlingar av mynt, sedlar och andra betalningsmedel samt medaljer och andra föremål.

Samlingarna är en del av det nationella kulturarvet och består av cirka 600 000 föremål från hela världen och alla tider.

Samlingarna består av 600 000 föremål från hela världen.Foto: KUNGLIGA MYNTKABINETTET

Expressen kan nu avslöja att inventeringen på Kungliga Myntkabinettet visade att det saknas cirka 1 200 mynt, värda runt 25 miljoner kronor.

En polisanmälan gjordes för en tid sedan och ärendet hamnade på kammaråklagare Jens Nilssons bord.

– Det stämmer. Jag vet att det saknas väldigt mycket mynt, säger han.

Men eftersom det gått många år sedan en så omfattande inventering gjordes på museet är det omöjligt att säga när, och av vem, huvuddelen av mynten stals.

65-årig expert åtalas för grov stöld

Den i dag 65-årige mannen kommer att åtalas för grov stöld nästa vecka, bekräftar åklagaren.

– Men då handlar det om ett 30-tal mynt, kanske, säger Jens Nilsson.

Och värdet på de mynten har varit svårt att uppskatta.

– Vi har kontaktat flera experter som har uttalat sig. Men deras bedömningar har varierat. Något mynt kan vara värt mellan 10 000 kronor och 50 000 kronor.

Enligt Jens Nilsson saknas ett stort antal mynt från ytterligare ett svenskt museum som haft besök av den 65-årige mannen.

Kungliga Myntkabinettet hänvisar till polisen

Expressen talade på torsdagsförmiddagen med museichefen Eva Ramberg på Kungliga Myntkabinettet. Hon ville då inte svara på några frågor, utan hänvisade till polisens förundersökningssekretess.

– Det är sekretess så länge åtal inte är väckt.

Men vad kan du säga om era inventeringar och om de försvunna mynten?

– Jag vill absolut inte avstå från att prata med dig, men jag vill inte säga något som sedan inte ingår i åtalet.

Fast jag har uppgifter om att 1200 mynt försvunnit och att de är värda 25 miljoner kronor. Vad säger du om de siffrorna?

– Vi håller på med inventeringar hela tiden, och det har vi gjort intensivt de sista fyra åren.

Men du vet väl vad ni hittat hittills – hur många mynt har försvunnit och vad är de värda?

– Ja, men jag har inte det framför mig.

Eva Ramberg ber därefter att få återkomma och när hon gör det senare bekräftar hon uppgifterna om hur många mynt som misstänks ha försvunnit och värdet av dem. Under förmiddagen har hon också informerat personalen på Myntkabinettet.

Enligt uppgifter till Expressen har Kungliga Myntkabinettet sedan en tid förberett ett pressmeddelande inför åtalet nästa vecka.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag