Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljoner till Radiotjänst
- efter nya licensregler

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Satorer, surfplattor och smarta mobiltelefoner har blivit belagda med tv-avgift.
Foto: Thinkstock

Nu måste man betala tv-licens även för datorer, surfplattor och smarta telefoner.

De nya riktlinjerna har blivit en ny guldgruva för Radiotjänst.

Hittills i år har tolv miljoner kronor mer än beräknat kommit in.

– De flesta har spontant anmält sig själva till oss, säger vd:n Carl-Gustav Johansson.

Sedan bland annat SVT har börjat sända sina tv-kanaler direkt över internet har även datorer, surfplattor och smarta mobiltelefoner blivit belagda med tv-avgift.

Det har inneburit en dramatisk ökning av antalet anmälda tv-innehav till Radiotjänst.

Sedan årsskiften har runt 12 000 personer börjat betala tv-avgiften. Det är 10 000 fler än under samma period förra året. Och dubbelt så många som man beräknade.

– Vi har inte ändrat arbetssätt, vi jobbar på som vi har gjort i åratal. Det måste ha att göra med den uppmärksamheten som har varit de senaste veckorna. De flesta har anmält sig spontant på internet eller på andra sätt, säger Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson.

Miljoner kronor extra

De extra avgifterna innebär att Radiotjänst kommer att dra in minst 12 miljoner kronor mer än de räknat med förutsatt att alla nya avgiftsbetalare fortsätter med det året ut.

SVT:s vd och Radiotjänsts ordförande Eva Hamilton har sagt att Radiotjänst ska hålla en "låg profil" när det gäller mobiltelefoner och datorer. Tidigare har bara tv-ägare tvingats betala avgiften.

Carl-Gustav Johansson säger att de inte "jagar" någon för att få in avgiften.

– Vi kontaktar folk som inte betalar och frågar vilka apparater de äger. Sen kommer vi fram till om de ska betala tv-avgift eller inte, säger han.

De utökade intäkterna kommer inte Radiotjänst till del. De får sina resurser genom årliga anslag.

Får provision

Avgiftskontrollanterna får en del av sin lön i bonus beroende på hur många nya avgiftsbetalare de lyckas dra in. Men enligt Carl-Gustav Johansson är lönerna, trots tillströmningen, fortfarande så låga att ingen lever enbart på det.

– Det är ett extrajobb som man gör på kvällarna när folk är hemma, säger han.

Runt tre fjärdedelar av de svenska hushållen betalar tv-avgift, enligt Radiotjänst siffror. Radiotjänst säger också att 88 procent av de som ska betala tv-avgift faktiskt gör det.

Om man får en dator, surfplatta eller telefon av sin arbetsgivare behöver man enligt Radiotjänst inte betala tv-avgift även om man kan använda apparaten till att titta på tv på i sitt hem.

2 076 kronor om året

Dagens tv-avgift är på 2 076 kronor per år. Enligt Radiotjänst har avgiften varit oförändrad sedan 2009 och används för att finansiera de så kallade public service-bolagen: Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Radiotjänst skriver på sin hemsida att all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt, ska räknas som tv-mottagare.

Enligt radiolagen är medborgarna skyldiga att betala tv-avgiften till Radiotjänst om de äger tv. Och radiolagen definierar tv-mottagare som "sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål". (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.