Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljoner konton på Facebook ska ha läckts

Foto: BEN MARGOT / AP / TT NYHETSBYRÅN

Miljoner läckta konton på Facebook ska ha hittats på en server tillhörande Amazon.

Det är Bloomberg News som under onsdagskvällen skriver om det misstänkta läckaget på Facebook.

Det är UpGuard, ett företag som sysslar med säkerhet på internet, som hittat delar av användarinformation på Facebook, som helt öppet publicerats på Amazon.com.

Upptäckten kommer ett år efter Cambridge Analytica-skandalen. Då avslöjades hur information från Facebook-användare spreds på nätet.

Det är inte första gången Facebook ska ha hackats.

Ett exempel: I oktober förra året stals information om namn och kontaktuppgifter från 29 miljoner användare. Sammanlagt hackades 30 miljoner konton. 

Facebook bekräftade senare vad som beskrivs som bolagets största säkerhetsläcka hittills.

Av de som fått uppgifter läckta hade 15 miljoner fått både namn och kontaktuppgifter i form av telefonnummer eller mejl, eller båda, publicerade beroende på vad som angetts i profilen.

För ytterligare 14 miljoner ska hackare ha kommit åt andra detaljer. Som bland annat användarnamn, kön, språk, religion, hemort, från vilken enhet användaren loggade in på Facebook, arbete och de tio senaste platserna som användaren checkat in på eller taggats vid.

Facebook lovade då att skicka meddelanden till de användare som berörts av intrånget, och förklara vilken information hackarna haft tillgång till. 

Texten uppdateras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.