Ett barn i Ceamulia de Jos i Rumänien får en spruta. Hundratals fåglar har hittats döda eller har dödats de senaste dagarna.
Ett barn i Ceamulia de Jos i Rumänien får en spruta. Hundratals fåglar har hittats döda eller har dödats de senaste dagarna.

"Miljoner kommer att insjukna"

Publicerad
Uppdaterad
Skräcken sprider sig över Europa. Den dödliga fågelinfluensan har nått Turkiet - och är på väg mot Sverige. Panikåtgärder vidtas nu för att förhindra ett mardrömsscenario.
- Miljoner människor kommer att insjukna, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
Beväpnade militärer har slagit en järnring runt den turkiska byn Kiziksa. Ingen släpps in eller ut utan att kontrolleras efter att ett brittiskt laboratorium i går bekräftade att förra veckans mystiska kalkondöd orsakades av det fruktade fågelviruset H5N1.

Steget in i Europa

Mycket tyder även på att viruset finns i Rumänien. - Vi har starka misstankar om att det rör sig om H5N1 i Rumänien också, säger Jean-Luc Angot, ordförande för World Organization for Animal Health till AP. Fågelinfluensan har därmed definitivt tagit steget in i Europa. Hittills har 118 människor i Asien smittats av viruset via fåglar. 60 av dem har dött. Senast i går bekräftade Indonesien att en 21-årig man insjuknat i influensan.

Kan döda hundratusen

Sräckscenariot är nu att viruset muterar och börjar sprida sig från person till person. - Ingen vet hur viruset beter sig. I värsta fall har vi plötsligt en pandemi som dödar hundratusentals människor, säger Björn Olsen. Fransmännen målar upp ett scenario där hela samhället kapsejsar och människor barrikaderar sig i sina hem för att undkomma smittan. Invånarna uppmanas nu att bunkra upp med mat vid ett eventuellt utbrott samtidigt som landets myndigheter håller på att skicka ut 50 miljoner ansiktsmasker till alla sjukhus. I Storbritannien uppmuntras fågelskådare att rapportera alla tecken på att fågelinfluensan tagit sig in i landet. Tyskland har förbjudit hönsuppfödare att ha sina fåglar utomhus och amerikanska hälsomyndigheter förbättrar kontrollerna vid landets flygplatser för att spåra passagerar som kan bära på smittan.

Lamt agerande

Enligt socialstyrelsen egna beräkningar riskerar 274 000 svenskar att dö av viruset. Makthavarna vägrar däremot att inse allvaret. Först om en månad planerar folkhälsominister Morgan Johansson att diskutera frågan om ett förbättrat smittskydd med regeringen. Ett alldeles för lamt agerande enligt Björn Olsen. - Vi har inte en chans att hantera en pandemi i dag. Vi måste pressa politikerna och förbereda oss för att det allra värsta kan hända, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag