Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abdirizak Waberi döms för förskingring på Römosseskolan i Göteborg

Rektorn Abdirizak Waberi åtalades för att ha förskingrat mångmiljonbelopp ur verksamheten.
Foto: Daniel Olsson
13 miljoner fördes ut från Römosseskolans kassa.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
13 miljoner fördes ut från Römosseskolans kassa.
Foto: Facebook / Facebook

Römosseskolan i Göteborg har fått över 400 skattemiljoner i skolpeng under de senaste tio åren. 

Nu döms den tidigare rektorn Abdirizak Waberi till fängelse i fyra år och sex månader för grov förskingring och flera grova bokföringsbrott.

Pengarna har hamnat i kassan på det islamistparti som Waberi driver i Somalia – och gått till inköp på sexklubbar och sexhotell i Thailand.

– Det är ju över 600 elever som har gått miste om över 12 miljoner kronor, det är särskilt allvarligt, säger chefsåklagare Henric Fagher.

Den tidigare moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi har hela tiden nekat till anklagelserna och har uppgett att pengarna, via två av hans privata bolag, gått till välgörenhet i hemlandet Somalia. 

– Jag tror att vi har hjälpt tusentals elever i Somalia, sa han häromveckan då han frågades ut i Göteborgs tingsrätt om var alla pengar tagit vägen.

Men stora summor har också gått till att finansiera dyra utlandsresor, med hotell och återkommande besök på sexklubbar och sexhotell.

Något GT kunde avslöja genom att granska kontoutdragen från Waberis resor.

Abdirizak Waberi har tidigare vägrat svara på några frågor om inköpen i Thailand och andra länder.

Sexklubbsinköp på företagskortet

Den dåvarande rektorn Abdirizak Waberis företagskort har använts för inköp på sexklubbar i Bangkoks sexdistrikt och på Penthouse Hotel i Pattaya – ett ”vuxenhotell” med ”erotiskt tema” och med så kallade ”go go-barer” med lättklädda dansare i källaren.

Inköp har också gjorts på sexklubben Butterflies Nana Plaza, som beskrivs som Thailands största ”go go-bar”, öppet alla dagar i veckan med 140 lättklädda kvinnor på tre stora scener.

– Det är ytterligare bevis för att pengarna inte gått dit de ska, sa chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten Henric Fagher i samband med avslöjandet.

Abdirizak Waberi är sedan flera år tillbaka partiledare för ett islamistiskt parti i Somalia, dit pengar från Römosseskolan gått.
Foto: Facebook

I förhör har Waberi uppgett att resorna varit till för att knyta kontakter med entreprenörer som kunde hjälpa till med utbildning och välgörenhetsprojekt i Somalia, inom ramen för en somalisk välgörenhetsorganisation som han själv startat. 

Privata förmåner

Men Skatteverket har tidigare upptaxerat Waberi för resorna och utläggen i bland annat Thailand, och bedömt utgifterna som privata omkostnader.

Enligt åklagaren har Waberi och en medåtalad kvinna tillsammans drivit ett brottsupplägg där falska fakturor använts för att föra över 12,1 miljoner kronor från Römosseskolan till två bolag som Waberi kontrollerat.

Waberi döms nu till fängelse i fyra år och sex månader för grov förskingring och flera grova bokföringsbrott.

– Den tidigare rektorn tyckte att det var en bra idé att låta sitt bolag fakturera Römosseskolan för IT-tjänster och använda pengarna till bland annat projekt i Somalia. Problemet är att arbetena inte utfördes, säger Robert Eneljung, rådman och juristdomare i målet, i ett uttalande.

Under rättegången har Abdirizak Waberi förnekat att det skulle röra sig om några falska fakturor, utan om betalningar för riktiga IT-tjänster som hans bolag utfört. Bolaget hade inga formellt anställda. I stället var tanken, enligt Waberi, att personer skulle arbeta ideellt och att de pengar som Römosseskolan betalade till bolagen skulle skänkas till välgörenhetsprojekt i Somalia.

Waberis advokat Allan Stutzinsky säger att det är en stor sannolikhet att hans klient kommer att vilja överklaga tingsrättens dom.

– Han är väldigt besviken på domen, han menar att tingsrätten inte har beaktat det han har berättat. Tingsrätten skriver också att skolan inte har fått något i gengäld för de pengarna som fakturerats. Och det menar han att det framkommer rätt tydligt i utredningen, att skolan har fått IT-support och lokaler som han har betalat för genom de här fakturorna.

Åklagaren: ”Allvarligt”

Den åtalade kvinnan har också nekat till brott, och kan kopplas till Abdirizak Waberis parti där hon haft uppdrag för den svenska grenen. Hon döms till villkorlig dom med samhällstjänst 200 timmar. Både hon och Waberi åläggs näringsförbud.

– Römosseskolan skulle digitaliseras enligt planen och vi skulle hjälpa folk i Somalia. Den bästa av alla världar, sa den tidigare rektorn under rättegången.

Åklagaren Henric Fagher konstaterar att tingsrätten går på åklagarens linje i allt väsentligt, ett ”i det närmaste fullt bifall.”

Det handlar om allvarlig brottslighet, säger han.

– Kanske framför allt därför att de här 600 eleverna har gått miste om över 12 miljoner kronor i pengar som var tänkta att användas för deras undervisning. Det gör att det är särskilt straffvärt, sedan är det ju straffvärt av många andra skäl också. Det är grova bokföringsbrott och osanna handlingar. 

Han vänder sig emot Waberis förklaring om att pengar också hamnat hos skolan.

– Utredningen visar ju att pengarna har försvunnit i väg till helt andra ändamål. De har slussats ut genom två företag för att sedan hamna, till stor del i Somalia, men också till viss del har pengarna gått till hotell och resekostnader. De pengarna har eleverna gått miste om, det går liksom inte att komma fram till någon annan slutsats, och det är också vad tingsrätten har funnit när de har prövat målet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.