Stefan Bengtsson, 35 och H&M-miljardär, står framför ett av sina hus. Huset till höger i bild till hör Jan Bengtsson. Små porträttbilderna, från vänster till höger: Lars Hjorth, 64 och pensionerad regeringstjänsteman. Jan Bengtsson, 35 och H&M-arvinge. Per Spångberg, 41 och vd för Folkia.
Stefan Bengtsson, 35 och H&M-miljardär, står framför ett av sina hus. Huset till höger i bild till hör Jan Bengtsson. Små porträttbilderna, från vänster till höger: Lars Hjorth, 64 och pensionerad regeringstjänsteman. Jan Bengtsson, 35 och H&M-arvinge. Per Spångberg, 41 och vd för Folkia.

Miljonärer på sms-lån

Publicerad
Uppdaterad
HM-miljardärer med smak för snabba bilar. Pensionerad regeringstjänsteman med miljoninkomster. Direktör med Prosche och miljonvilla i lyxförort.
Alla har de intressen i den hårt kritiserade sms-lånebransen som lett till att tiotusentals svenskar hamnat hos kronofogden.
Systersönerna till H&M:s huvudägare Stefan Persson, Stefan och Jan Bengtsson – som tillsammans har en skattepliktig förmögenhet på 1,2 miljarder kronor – har genom sitt bolag Ekstranda gått in i Mobillån Sverige – ett företag som anklagats för ockerräntor och kritiserats hårt för aggressiv reklam.

Kraschade sportbilen

Förutom att finnas med på ”Sveriges rikaste”-lista har Stefan Bengtsson gjort sig mest känd för att han hösten 2006 kraschade sin sportbil av märket Koenigsegg, värd 6,5 miljoner kronor.
När Expressen söker Stefan Bengtsson i hans gård har bara den anställde som ser efter de tre boningshusen, stallet, båthuset, swimmingpoolen och den anlagda dammen synts till på länge. Själv är Stefan Bengtsson på semester i Thailand. Expressen träffar däremot Jan Bengtsson i hans villa – en villa som han köpte för 11,5 miljoner kronor 2001.
Kronofogden slår larm om att tusentals ungdomar fastnar i skuldfällan på grund av sms-lån. Har du tagit del av den kritiken som riktats mot sms-lånen?
– Ja, det har jag, men jag har inga kommentarer till det, säger Jan Bengtsson.
Per Spångberg är ny vd för sms-lånegiganten Folkia som säger sig ha 50000 kunder. Han tjänar 1,6 miljoner kronor om året och kör en Porsche. Folkia nekar personer med betalningsanmärkningar, men under andra varumärken – här Kredit 365 – lånar företaget ut pengar till just dessa.

Tusen anledningar

– Det kan finnas tusen anledningar till att man har betalningsanmärkningar – en period med tillfälliga ekonomiska svårigheter eller en tappad räkning – men man kan i övrigt vara en skötsam individ, säger Per Spångberg.
Skulle du ge dina barn tipset att ta ett Folkialån om kassan tryter?
– Jag skulle aldrig kunna vara vd för det här bolaget om jag inte tyckte att de här produkterna var bra.
Lars Hjorth har en lång karriär som tjänsteman på olika regeringsdepartement och flera toppposter inom Kooperationen – bland annat som vd för OK och vice vd för KF – bakom sig. Nu hjälper han som styrelseordförande företaget IPP Sweden att tjäna mer pengar på sms-lån.

Förstår inte frågan

Hur rimmar Kooperationens ideal om konsumentmakt med att du nu engagerar dig i sms-lånebranschen som har räntor på flera hundra procent och leder tusentals svenskar rakt i skuldfällan?
– Jag tycker inte att det har med saken att göra.
Men har du gjort avkall på de idealen du företrädde under dina år inom kooperationen?
– Absolut inte. Men konsumentkooperationer finns inte inom det här området. Uppriktigt sagt förstår jag inte din fråga, säger Lars Hjorth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag