Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljonärer på sms-lån

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Bengtsson, 35 och H&M-miljardär, står framför ett av sina hus. Huset till höger i bild till hör Jan Bengtsson. Små porträttbilderna, från vänster till höger: Lars Hjorth, 64 och pensionerad regeringstjänsteman. Jan Bengtsson, 35 och H&M-arvinge. Per Spångberg, 41 och vd för Folkia.

HM-miljardärer med smak för snabba bilar. Pensionerad regeringstjänsteman med miljoninkomster. Direktör med Prosche och miljonvilla i lyxförort. 

Alla har de intressen i den hårt kritiserade sms-lånebransen som lett till att tiotusentals svenskar hamnat hos kronofogden.

Systersönerna till H&M:s huvudägare Stefan Persson, Stefan och Jan Bengtsson – som tillsammans har en skattepliktig förmögenhet på 1,2 miljarder kronor – har genom sitt bolag Ekstranda gått in i Mobillån Sverige – ett företag som anklagats för ockerräntor och kritiserats hårt för aggressiv reklam.

Kraschade sportbilen

 Förutom att finnas med på ”Sveriges rikaste”-lista har Stefan Bengtsson gjort sig mest känd för att han hösten 2006 kraschade sin sportbil av märket Koenigsegg, värd 6,5 miljoner kronor.

 När Expressen söker Stefan Bengtsson i hans gård har bara den anställde som ser efter de tre boningshusen, stallet, båthuset, swimmingpoolen och den anlagda dammen synts till på länge. Själv är Stefan Bengtsson på semester i Thailand. Expressen träffar däremot Jan Bengtsson i hans villa – en villa som han köpte för 11,5 miljoner kronor 2001.

 Kronofogden slår larm om att tusentals ungdomar fastnar i skuldfällan på grund av sms-lån. Har du tagit del av den kritiken som riktats mot sms-lånen?

 – Ja, det har jag, men jag har inga kommentarer till det, säger Jan Bengtsson.

 Per Spångberg är ny vd för sms-lånegiganten Folkia som säger sig ha 50000 kunder. Han tjänar 1,6 miljoner kronor om året och kör en Porsche. Folkia nekar personer med betalningsanmärkningar, men under andra varumärken – här Kredit 365 – lånar företaget ut pengar till just dessa.

Tusen anledningar

 – Det kan finnas tusen anledningar till att man har betalningsanmärkningar – en period med tillfälliga ekonomiska svårigheter eller en tappad räkning – men man kan i övrigt vara en skötsam individ, säger Per Spångberg.

Skulle du ge dina barn tipset att ta ett Folkialån om kassan tryter?

– Jag skulle aldrig kunna vara vd för det här bolaget om jag inte tyckte att de här produkterna var bra.

 Lars Hjorth har en lång karriär som tjänsteman på olika regeringsdepartement och flera toppposter inom Kooperationen – bland annat som vd för OK och vice vd för KF – bakom sig. Nu hjälper han som styrelseordförande företaget IPP Sweden att tjäna mer pengar på sms-lån.

Förstår inte frågan

 Hur rimmar Kooperationens ideal om konsumentmakt med att du nu engagerar dig i sms-lånebranschen som har räntor på flera hundra procent och leder tusentals svenskar rakt i skuldfällan?

 – Jag tycker inte att det har med saken att göra.

 Men har du gjort avkall på de idealen du företrädde under dina år inom kooperationen?

 – Absolut inte. Men konsumentkooperationer finns inte inom det här området. Uppriktigt sagt förstår jag inte din fråga, säger Lars Hjorth.

Skulle du kunna ta ett sms-lån?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.