Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljonär efter år i fängelse

Foto: Anette Nantell

Offren för Göran Lindbergs grova våldtäkter fick tillsammans några hundra tusen i skadestånd.

Själv har den förre polischefen dragit in flera miljoner under sin tid i fängelset - och snart är han fri.

– Han har ganska mycket pengar, säger polisprofessorn Leif GW Persson.

Den tidigare polischefen Göran Lindberg kan snart vara en fri man, kunde Expressen berätta i går. När han kommer ut 25 januari nästa år gör han det som en välbärgad man, visar Expressens granskning.

Under sina år på Saltviksanstalten utanför Härnösand har Lindberg haft inkomster på minst 2,3 miljoner kronor.

– Det finns pengar hos honom och han åkte inte på så jävla blodiga skadestånd utan han har nog så han reder sig, säger Leif GW Persson.

Hovrätten dömde Lindberg att betala totalt en knapp miljon kronor i skadestånd och rättegångskostnader. Men det har inte lämnat honom i någon akut ekonomisk kris.

Under sina två första år i fängelset deklarerade Göran Lindberg en inkomst på drygt 1,1 miljoner kronor. Under 2010 hade han också ett överskott av kapital på drygt 1,2 miljoner kronor, sannolikt från försäljningen av en villa i södra Stockholm.

I början av 1980-talet ärvde Lindberg och en familjemedlem en enklare stuga i Dalarna och en stor hästgård utanför småländska Vimmerby. I arvet ingick också en sommarstuga i ett mycket eftertraktat område i Tyresö.

De ärvda fastigheterna är i dag belånade för knappt fem miljoner kronor. Men samtidigt är taxeringsvärdet över åtta miljoner kronor - och marknadsvärdet beräknas vara ytterligare ett antal miljoner.

– Det är mycket stor sannolikhet att han lämnar landet. Han har ingenting i Sverige att göra längre, han är körd här, säger tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Att Göran Lindberg snabbt lämnar Sverige och uppmärksamheten tror även Leif GW Persson.

– Grundtipset är väl att han drar i väg till Filippinerna eller Thailand eller något sådant ställe, säger han.

Redan i fjol fick Göran Lindberg börja smaka på friheten. I februari, april och augusti fick han lämna Saltviksanstalten tillsammans med två kriminalvårdare för heldagspermissioner. Minst en av dagarna tillbringade han i Sundsvall.

När Göran Lindberg blir helt fri i januari nästa år är det dock under villkor. Skulle han återfalla i brottslighet kan han snabbt vara på plats bakom galler igen - och det är inte uteslutet, enligt Sven-Erik Alhem.

– De sexuella drifterna brukar inte avklinga så enkelt, säger han.

Inte heller Leif GW Persson är övertygad om Göran Lindbergs framtida skötsamhet.

– Jag är inte så jävla hundra på det, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.