Ni vill skära ned på anslagen för klimat och miljö med nästan åtta miljarder på fyra år. Varför då?
– Därför att det är en ineffektiv politik i dag. Regeringen har ökat utgifterna väldigt mycket och de här pengarna gör inte den nyttan helt enkelt. Vi har stora inköp av skog exempelvis, som skadar svensk skogsindustri – det leder också till att man i princip tar människors egendomar från dem utan ersättning i dag.
På Naturskyddsföreningens rankning över partierna med bästa miljö- och klimatpolitiken hamnar Sverigedemokraterna på sista plats. Vad säger du om det?
– Naturskyddsföreningen är en vänsterorganisation som i regel styrs av miljöpartister, så jag tycker inte att det säger så mycket.
Hur viktig är klimat- och miljöpolitiken för Sverigedemokraterna?
– Jag skulle säga att den är ungefär lika viktig som den är hos befolkningen i stort. I olika undersökningar hamnar den på plats fyra eller åtta eller något sådant, och den ligger strax bakom de prioriterade frågorna. Eftersom det är en global fråga är våra möjligheter att påverka mindre, vilket förmodligen också gör att väljarna betraktar frågan som lite mindre viktig än till exempel sjukvård, brottsbekämpning och migration.

LÄS MER: Mikael Bystedt sparkas efter hatinläggen
Martin Kinnunen: ”Lite längre ner”
Det är inte en prioriterad fråga för SD?
– Den är prioriterad, men den är inte högst upp på dagordningen. Vi förhåller oss ju till vår agenda och våra väljares intressen. Då är den lite längre ner. Men alla politikområden är viktiga, och för min del tycker jag att det är ett jätteintressant och spännande område.
När hoppas du att vi lever i ett helt fossilfritt land? 2030?
– Jag tror inte att vi kan uppnå målet till 2030 utan att orsaka väldigt, väldigt höga drivmedelskostnader för befolkningen. Det tror jag är för snabbt. Framåt 2050 så tror jag säkert att man kan ha möjlighet att nå nollnettoutsläpp
Vilka är era viktigaste förslag för att få ner utsläppen från transportsektorn?
– Det är ju eldrift helt enkelt, men vi tycker inte man ska skynda på den utvecklingen med subventioner och styrningar. Om vi går före så kommer oljan att förbrukas någon annanstans, så det kan finnas en poäng i att vänta in tekniken eftersom utsläppen är en global fråga. Vi tycker inte att det är speciellt vettigt att ha sektormål i Sverige. Vi bör ha ett mål och det är att minska utsläppen i världen.

Kinnunen: Ska inte överdriva klimatförändringarna
Hur orolig är du för klimatförändringarna?
– Talar man för hela planeten så måste man givetvis lita på de forskare som finns, och då ska man vara oroad. Men jag tycker inte att man ska överdriva de eventuella konsekvenserna för svensk del. Utvecklade och rika länder kommer att kunna stå emot påfrestningar i nytt klimat och annan typ av väder. Det är utvecklingsländer som inte har samma motståndskraft, det är de som kommer att drabbas i så fall.
Vilka miljöproblem är viktigast att fokusera på under kommande mandatperiod?
– Klimatpolitiken är naturligtvis viktig. Sen vill vi fokusera på våra vatten, framför allt Östersjön, övergödningsproblematiken, som är ett långvarigt problem där man inte hittat någon bra lösning. Det krävs mer forskning och samarbete.
LÄS MER: SD:s nya succé – medan M backar
Kinnunen: Sverige ska inte ensidigt besluta om flygskatt
Varför är ni emot flygskatten?
– Det konstateras ju i regeringens proposition att den inte har någon betydande utsläppsminskningar samt att det skadar svenska jobb och svensk tillväxt framför allt på landsbygden. Vi är ett stort land och vi kan inte ensidigt i Sverige besluta om en sådan här skatt. Det leder ju till att flyglinjerna flyttar till Köpenhamn exempelvis. Det är ju inget som minskar utsläppen. Det är teknikutveckling som är enda vägen framåt, och ett globalt system för att hantera utsläppsrätter. Det finns i Europa, men vi skulle behöva ha ett system med fler länder.
Vilka är era viktigaste förslag för att få ner utsläppen från transportsektorn?
– Det är ju eldrift helt enkelt, men vi tycker inte man ska skynda på den utvecklingen med subventioner och styrningar. Staten ska syssla med att hjälpa till med infrastrukturutbyggnaden med laddstolpar, framför allt på landsbygden. Vi ser att den här utvecklingen kommer. Vi kommer att få en elektrifiering av fordonssektorn, men precis som Finanspolitiska rådet har påpekat kan det vara problematiskt att ösa skattepengar på subventioner i det här läget. Om vi går före så kommer oljan att förbrukas någon annanstans, så det kan finnas en poäng i att vänta in tekniken eftersom utsläppen är en global fråga. Vi tycker inte att det är speciellt vettigt att ha sektormål i Sverige. Vi bör ha ett mål och det är att minska utsläppen i världen.
Men tror du inte att försäljningen av elbilar ökar om de blir billigare?
– Det gör de garanterat, men det är ju frågan om det är en bra reform av den anledningen. Dels ökar marginalerna hos fordonstillverkarna, de säljer bilarna i alla fall, hela prissänkningen går inte vidare till konsumenten. Det är också en styrning av medel till mer välbeställda människor. Vanligt folk får dyrare fordon. Och precis som Konjunkturinstitutet har påpekat så har det ingen stor miljöstyrande effekt. Vi ser en väldigt låg effektivitet i de här förslagen.
LÄS MER: Åkesson vill se folkomröstning om EU-medlemskap inom fyra år