Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljöministern i hetsig debatt om vargfrågan

Miljöminister Åsa Romson (MP).
Anders W Jonsson (C).

Det hettade till när vargfrågan debatterades i SVT:s "Agenda".

Miljöminister Åsa Romson förespråkade att det vetenskapliga underlaget gällande Sveriges vargstam måste uppdateras – men fick rungande mothugg av Centerns Anders W Jonsson.

– Det är ett lågvattenmärke i svensk politik, sa han.

Vargfrågan är åter på tapeten efter att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och miljöminister Åsa Romson publicerat en debattartikel i Svenska Dagbladet i onsdags.

Förslaget gick ut på att regeringen vill utreda vargfrågan ytterligare – detta trots att beslut lagts i riksdagen tre gånger tidigare.

I kvällens "Agenda" fick Romson försvara sin hållning mot Anders W Jonsson, gruppledare i Centerpartiet.

En uppenbart frustrerad W Jonsson ställde sig direkt frågande till varför man var tvungen att, återigen, granska vargstammen.

– Det skapar en enorm oro ute bland jägare och de som bor på landsbygden, sa han och konstaterade att de som levde i direkt anslutning till rovdjuret precis börjat återfå förtroendet för det svenska rättsväsendet.

Debatten hettade till

Romson gick i stället starkt på sin linje gällande att det är naturligt att anpassa politiken efter rådande, vetenskaplig forskning.

– Det vetenskapliga underlaget måste uppdateras, sa hon.

Debatten hettade till när W Jonsson beskrev Socialdemokraterna som helt överkörda av Miljöpartiet.

– Det här är upprörande, det är ett lågvattenmärke i svensk politik, slog han fast och konstaterade att 86 procent av riksdagen ställt sig bakom den rådande nivån på om 270 vargar i de svenska skogarna.

– Vi har inga nya analyser färdiga på bordet. Men det är väldigt viktigt att vi har ett uppdaterat vetenskapligt underlag, återvände Romson till på frågan vilka nivåer man, inom MP, ville se på vargstammen.

I årets licensjakt sköts 44 vargar i Örebro, Dalarna och Värmlands län.