Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöminister Lena Ek: En stor besvikelse

Miljöminister Lena Ek, C.Foto: Sven Lindwall

På lördagen tog FN:s klimatmöte i Warszawa slut - ett dygn försenat.

Mötet har beskrivits som ett fiasko med urvattnade överenskommelser.

– Det beror på att en större grupp länder än vanligt ställde till problem, säger miljöminister Lena Ek, C, som speciellt nämner Australien, Japan Ryssland och Kina som de största sabotörerna.

FN:s klimatmöte

• FN:s klimatmöte i Warszawa i Polen skulle ha pågått 11–22 november, men slutade först på kvällen den 23 november. Det är det 19:e förhandlingsmötet inom ramen för FN:s klimatkonvention.

• Avsikten är att i första hand ta fram en tidsplan för de fortsatta förhandlingarna fram till slutet av 2015 då ett nytt globalt klimatavtal ska sys ihop i Paris. Planen ska innehålla konkreta detaljer om hur processen ska skötas.

• Nästa år, 2014, kan bli avgörande för utgången. Då ska de viktigaste länderna meddela hur stora utsläppsminskningar de kan tänka sig att göra när avtalet träder i kraft 2020. I september 2014 ska ett utkast till förhandlingstext vara klar, och i december hålls ett nytt toppmöte i Lima i Peru. (TT)

FN:s klimatmöte har pågått i över två veckor och lägger grunden inför mötet i Paris i slutet av 2015.

Men de 190 länderna har haft väldigt svårt att komma överens. Mötet har av flera beskrivits som ett fiasko och miljöminister Lena Ek, som representerade Sverige, är allt annat än nöjd.

– Det är helt klart en stor besvikelse, säger hon och fortsätter.

– Det beror på att det var en större grupp länder än vanligt som ställde till problem. Japan som berättade att de inte tänkte hålla sig till Kyotoavtalet utan släppa ut mer, Kina som under själva förhandlingarna höll emot rejält, Australien som har en ny regering och som verkligen har försökt minska ambitionerna och Ryssland som inte är särskilt intresserad av de här frågorna. Sen har vi ju oljeländerna och alla kolberoende länder.

"Lyfta lägstanivån"

I FN:s förhandlingar måste alla länder komma överens.

– Det handlar om att lyfta lägstanivån när det gäller klimatfrågorna i FN-förhandlingar, säger Lena Ek.

En sak som klimatmötet kom överens om, och som Sverige var med att förhandla fram, var en överenskommelse om långsiktiga klimatskador. Fattiga länder som drabbas av klimatförändringar ska nu kunna söka bistånd från FN:s olika klimatfonder.

En annan sak som beslutades var att de rikare länderna radikalt ska öka sitt klimatbistånd till 2020, till 100 miljarder dollar per år. I Warszawa ville 77 fattigare länder att nivån skulle vara 70 miljarder redan 2016.

"Ett slags knytkalas"

Där blev kompromissen att de rikare länderna åtar sig att höja nivåerna, men utan att säga hur mycket, skriver TT.

De 190 länderna kom också överens om att rapportera sina utfästelser om minskade klimatpåverkande utsläpp senast nio månader före Parismötet, enligt TT.

Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, är inte imponerad av resultaten:

– Det som är otroligt allvarligt är att man inte har bindande avtal, utan det blir ett slags knytkalas där man ska skicka in sina utsläppssiffror utan att det är kopplat till vad världen behöver, säger han till TT.