Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljöaktivister tvingade flyg byta flygplats – flera gripna

Kaos på Bromma flygplats: ”De springer ut när ett plan ska landa”.
Aktivister tog sig in på flera flygplatser i Sverige på söndagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bromma flygplats tvingades stoppa trafiken.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Två personer tog sin in på bananvid ett av planen enligt vittnen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Personerna ska ha limmat fast sig vid landningsbanan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polis omhändertog flera personer på Bromma flygplats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det har varit incidenter även på Arlanda, Halmstad, Landvetter, Malmö och Växjö.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisbilar utanför Bromma flygplats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polishelikopter ovanför Bromma flygplats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Även Arlanda stördes av klimataktivister under söndagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 13

Klimataktivister har tagit sig in på flera flygplatser runtom i Sverige under söndagen vilket har lett till minst 14 gripanden.

Bromma flygplats tvingades vara avstängd under mer än en timme – men kunde öppna igen vid tvåtiden, enligt TT.

Det har även varit incidenter på Arlanda, Halmstad, Landvetter, Malmö och Växjö flygplats under dagen.

Polisen larmades till Bromma flygplats i Stockholm strax före klockan 12 om att två obehöriga personer befann sig på flygplatsområdet.

Enligt Expressens fotograf på plats sprang aktivister ut och limmade fast sig på landningsbanan – medan polisinsatsen pågick.

Polis med sirener och blåljus körde ut på landningsbanan för att stoppa dem. Myndigheten använde flera bultsaxar för att klippa loss aktivisterna från landningsbanan.

Totalt har fyra personer omhändertagits av polisen i Bromma, som inlett en förundersökning om flyplatssabotage respektive luftfartssabotage är inledda.

Polis på plats på Malmö flygplats efter att en obehörig person tagit sig in på landninsbanan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Störningar i trafiken

Samtidigt tog sig en 57-årig kvinna in på Malmö Airport. Hon har gripits av polis och är nu misstänkt för flygplatssabotage.

Klimatgruppen Extinction Rebellion hävdar att det är en av deras aktivister som ligger bakom aktionerna i både Bromma och Malmö.

I Malmö har flygtrafiken inte påverkats av aktionen. 

Flygtrafiken till och från Bromma flygplats påverkades då flygplatsen fick stängas i en timmes tid. Fyra plan som skulle landa där ledes om till Arlanda. Under söndagseftermiddagen var Bromma flygplats i drift igen, men med förseningar till följd av det inträffade. 

Även Arlanda drabbades av problem på grund av klimataktivister.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Här anländer en av polisens fordon på Arlanda.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Flera flygplatser berörda

Enligt polisen har även Arlanda drabbats av störningar till följd av klimataktionen. Två passagerare ombord på ett flygplan, som ännu inte hade lyft, vägrade att sätta sig ned och betedde sig stökigt ombord. 

– Vi har ett ärende med två kvinnor inne på ett flygplan. De har betett sig på ett sätt så vi tagit av dem från flygplanet, säger Per Fahlström, Stockholmspolisens presstalesperson.

De två kvinnorna är gripna. 

En stund senare var det två stökiga passagerare på ett annat plan, som hade lämnat gaten men vände. Även dessa greps, togs av planet och frihetsberövades skriver polisen på sin hemsida. 

Limmat fast sina händer

Aktivister har även genomfört en aktion på Landvetters flygplats och två personer har gripits, uppger polisen på sin hemsida.

Enligt polisens presstalesperson i region Väst Hans-Jörgen Ostler har man utöver gripandet av de två personerna även avvisat flera andra personer som deltagit i aktionen på Landvetter. 

– Exakt hur många det rör sig om har jag inte riktigt koll på i nu läget. Polisens jobb är nu först och främst att avvärja ordningsstörning och se till att flygtrafiken kommer kunna fortsätta som vanligt från Landvetter, säger han.

I region Väst har en aktion även genomförts vid Halmstad flygplats där två personer har hindrat ett plan från att lyfta. Enligt polisen har de två aktivisterna gripits och brott mot luftfartslagen kan bli aktuellt. 

Växjö flygplats har också haft besök av klimataktivister som limmat fast sina händer på landningsbanan. Där greps en 41-årig man och en 38-årig kvinna misstänkta för luftfartssabotage och otillbörligt tillträde av skyddsobjekt.


VET DU MER? HAR DU BILDER?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen

Se också:

Här får bilisten nog – släpar bort klimatdemonstranten

Ilskan mot protesterna: Rammar aktivisterna • Sprejar bläck.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.