Henrik Borelius. Foto: Fredrik Persson
Henrik Borelius. Foto: Fredrik Persson

Miljardvinst på skandalbolag påverkar inte Borelius roll som regeringsexpert

Publicerad

Direktören Henrik Borelius kan tjäna en halv miljard på försäljningen av hårt kritiserade vårdkoncernen Attendo.

Men klippet påverkar inte Borelius plats i välfärdsutvecklingsrådet som behandlar kvaliteten inom vårdsektorn på regeringens uppdrag, uppger Marita Ljung, statssekreterare vid näringsdepartementet.

– Det är långsökt att koppla ihop hans arbete i rådet med hans ägande i Attendo, säger hon till Expressen.se.

Marita Ljung.Foto: Roger Vikström
Välfärdsutvecklingsrådet skapades på initiativ av dåvarande näringsminister Maud Olofsson, C, för att ge regeringen "stöd i frågor som rör kvaliteten inom och utvecklingen av välfärden inom vård- och omsorgssektorn".

En av rådet 24 experter är Henrik Borelius som nu kan göra ett klipp på över en halv miljard på försäljningen av skandalomsusade Attendo där han är storägare, vilket Expressen avslöjar i torsdagens tidning.

Rådet ligger nu på näringsminister Annie Lööfs, C, bord, men hon duckar för frågor om Borelius med hänvisning till möten i Washington.

I stället får Marita Ljung, statssekreterare vid näringsdepartementet, kommentera saken.

"Påverkar inte"

Och hon ser inga problem med Henrik Borelius roll i rådet.

– Det här påverkar absolut inte.

– Det är långsökt att koppla ihop hans arbete i rådet med hans ägande i Attendo.

Med tanke på det som skrivit om Attendo, och vad han kommer tjäna på en försäljning – hur lämplig är han som en del i det här rådet?

– Välfärdsutvecklingsrådet handlar inte på något sätt om ränteavdrag för riskkapitalbolag, det har vi en speciell utredning som tittar på. Det viktiga i det här är för regeringen att se till att det finns en mångfald för vårdtagaren.

Så han är lämplig?

– Regeringens åtgärder på det här området skulle inte gynna honom mer än någon annan, men självklart kommer vi titta vidare på det här så att det inte är fallet, naturligtvis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag