Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardvinst på skandalbolag påverkar inte Borelius roll som regeringsexpert

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Henrik Borelius.
Foto: Fredrik Persson

Direktören Henrik Borelius kan tjäna en halv miljard på försäljningen av hårt kritiserade vårdkoncernen Attendo.

Men klippet påverkar inte Borelius plats i välfärdsutvecklingsrådet som behandlar kvaliteten inom vårdsektorn på regeringens uppdrag, uppger Marita Ljung, statssekreterare vid näringsdepartementet.

– Det är långsökt att koppla ihop hans arbete i rådet med hans ägande i Attendo, säger hon till Expressen.se.

Marita Ljung.
Foto: Foto: Roger Vikström

Välfärdsutvecklingsrådet skapades på initiativ av dåvarande näringsminister Maud Olofsson, C, för att ge regeringen "stöd i frågor som rör kvaliteten inom och utvecklingen av välfärden inom vård- och omsorgssektorn".

En av rådet 24 experter är Henrik Borelius som nu kan göra ett klipp på över en halv miljard på försäljningen av skandalomsusade Attendo där han är storägare, vilket Expressen avslöjar i torsdagens tidning.

Rådet ligger nu på näringsminister Annie Lööfs, C, bord, men hon duckar för frågor om Borelius med hänvisning till möten i Washington.

I stället får Marita Ljung, statssekreterare vid näringsdepartementet, kommentera saken.

"Påverkar inte"

Och hon ser inga problem med Henrik Borelius roll i rådet.

– Det här påverkar absolut inte.

– Det är långsökt att koppla ihop hans arbete i rådet med hans ägande i Attendo.

Med tanke på det som skrivit om Attendo, och vad han kommer tjäna på en försäljning – hur lämplig är han som en del i det här rådet?

– Välfärdsutvecklingsrådet handlar inte på något sätt om ränteavdrag för riskkapitalbolag, det har vi en speciell utredning som tittar på. Det viktiga i det här är för regeringen att se till att det finns en mångfald för vårdtagaren.

Så han är lämplig?

– Regeringens åtgärder på det här området skulle inte gynna honom mer än någon annan, men självklart kommer vi titta vidare på det här så att det inte är fallet, naturligtvis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.