Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljardsmockan efter sommarens översvämningar

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Vägar och viadukter stod under vatten. Gräsmattorna badade.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett studenthus i Gävle evaukerades under sommaren på grund av översvämning.
Foto: OLLE SPORRONG

15 000 skadeanmälningar har inkommit till Sveriges fyra största försäkringsbolag – gällande översvämningar i sommar.

Det är fem gånger så mycket som ett vanligt år – kostnaderna väntas överstiga miljarden.

Hälften av anmälningarna gäller skyfallen i Gävleborg i augusti, rapporterar Sveriges Radio.

Sommarens översvämningar kommer bli en dyr historia.

Hittills har över 15 000 skadeanmälningar inkommit till Sveriges fyra största försäkringsbolag, Folksam, Länsförsäkringar, Trygg-hansa och IF gällande just översvämningar, rapporterar Ekot.

Folksam: ”Extremt år”

Enligt branschorganisationen Svensk försäkring är det fem gånger så många som ett vanligt år, där snittet ligger på 3 000. För Folksam är den siffran än högre, de har sett tio gånger så många skadeanmälningar den här sommaren.

– Det är ovanligt med så mycket som det har varit i år. Men vi ser ändå att det ökar över tid med skyfallsskador och naturskador överhuvudtaget. Det har mer än fördubblats de senaste tre decennierna. Men det här är ett extremt år, säger Carina Aho Laitinen, sektionschef för skador på Folksam, till Sveriges Radio.

Hälften gäller Gävle

Signifikant är också att ungefär hälften av sommarens alla skadeanmälningar skedde i samband med skyfallen i Gävleborg i augusti.

– Det var en väldigt stor händelse och det är en händelse som vi har haft förut, och det är en händelse som vi kommer se mer av i framtiden så det här är något vi får vänja oss vid. säger Staffan Moberg, jurist och klimatanpassningsexpert på Svensk försäkring till radion.

Kaos efter översvämningarna i Gävle i somras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.