Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljardsatsning
på tunnelbanan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lisa Mattisson

Stockholms tunnelbana byggs ut med nio stationer på den blå och den gröna linjen - det skriver regeringen på DN debatt i dag.

Hagastaden får sin nya tunnelbana först – Nacka får vänta längst, avslöjar Metro.se.

Bygget kommer kosta 25,7 miljarder kronor och ingår i den största t-banesatsningen i modern tid.

För att ha råd kommer bland annat trängelskatten höjas.

Diskussionen om en utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm har pågått i decennier. För några år sedan backade det moderata landstingsrådet Christer G Wennerholm från sitt tidigare uttalande om att t-banan är färdigbyggd - och lovade att en utbyggnad skulle ske.

Nu är innehållet i överenskommelsen mellan staten, landstinget och fyra Stockholmskommuner klart.

I en artikel på DN debatt skriver Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund att det blir en utbyggnad med nio stationer på blå och grön linje.

"Tillsammans med de investeringar som redan beslutats av Stockholms läns landsting är satsningen på tunnelbanan den största i modern tid", skriver partiledarna i artikeln.

Nya bostäder

Som en del av överenskommelsen beslutar de fyra kommunerna som berörs - Stockholms stad, Solna, Nacka och Järfälla - att bygga 78 000 bostäder i länet. Det motsvarar nästan ett helt nytt Uppsala, enligt statsråden.

– Jag är väldigt glad att vi nu kan presentera en satsning på hållbar infrastruktur i Stockholmsregionen genom utbyggd kollektivtrafik. Samtidigt säkrar vi en stor lokal medfinansiering enligt den princip med nya och utökade trängselskatter Centerpartiet föreslog i valet 2010, säger Annie Lööf, näringsminister och partiledare för Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Höjd trängselskatt

Den första sträckan som byggs blir Odenplan-Hagastaden-Arenastaden, uppger Metro.se. Byggstarten sker 2016 och trafikstart till Hagastaden beräknas till cirka 2020.

I övrigt kommer utbyggnaden att ske enligt följande tidtabell enligt Metro.se:

# Akalla- Barkarbystaden-Barkarby Station/Stockhkolm Väst:

Utbyggnaden ska starta senast 2016 och trafikstart ska ske omkring 2021.

# Kungsträdgården-Sofia-Hammarby kanal-Sickla-Järla-Nacka C:

Byggstart senast 2018, trafikstart cirka 2025.

# Sofia-Gullmarsplan:

Byggstart senaste 2018, trafikstart cirka 2025.

Utbyggnaden blir en dyr historia. Totalt kommer projektet kosta 25,7 miljarder kronor och för att ha råd kommer samtliga parter vara tvungna att skjuta in pengar. En del av det är "förändrade och bredare" trängselskatter.

Den trängelskatt som skulle införas på Essingeleden tidigareläggs till 2016 och höjs till 30 kronor. Samtidigt kommer de nuvarande trängselskatterna att höjas, skriver regeringen. På Innerstadsringen höjs trängselskattens maxnivå till 35 kronor.

Enligt regeringens förhandlingsman HG Wessberg står staten för 53 procent av finansieringen av tunnelbanebygget. Omkring 4,6 miljarder tas från statliga anslag. Resten, nio miljarder kronor, ska komma från den statliga trängselavgiften i Stockholm, vilket innebär att det i praktiken är stockholmsbilisterna som står för den delen av den statliga finansieringen.

Överenskommelsen i 4 delar

1. En förlängning på blå linje från Kungsträdgården till Gullmarsplan, via Södermalm med ny station vid Sofia. Det för att knyta ihop med dagens gröna linje.

2. En förlängning av blå linje från Kungsträdgården till Nacka Forum. Nya stationer vid Hammarby sjöstad, Sickla, Saltsjö-Järla och Nacka Forum.

3. En ny tunnelbana från Odenplan till Arenastaden via Hagastaden.

4. En förlängning av blå linje från Akalla till Barkarby station via station Barkarbystaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.