Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Miljardsatsning på lärarreformer

Publicerad
Uppdaterad
På onsdagen avslöjade alliansens partiledare att regeringen avsätter totalt 3,8 miljarder kronor i den kommande höstbudgeten till nya lärarreformer.
Satsningen ska gynna yrkesskickliga lärare.
Av satsningen, där också ett så kallat Lärarlyft II ingår, läggs 716 miljoner 2012, 982 miljoner 2013, 1,2 miljarder 2014 samt 971 miljoner 2015, enligt regeringens presentation.
- Jag är inte orolig över den lärarkår vi har, men jag är orolig för den lärarkår vi får om vi inte höjer attraktionskraften i yrket, sa utbildningsminister Jan Björklund (FP) på pressträffen.
Enligt Björklund skrivs lärarnas karriärutveckling, med flera olika steg, in i skollagen. Ett av stegen kommer att rendera de som klarar det en titel som lektor.

Permanent statsbidrag

Pengarna ska fördelas till kommunerna i form av ett riktat statsbidrag som är menat att bli permanent, utslaget över tid motsvarande 880 miljoner kronor per år.
Av de totalt 3,8 miljarderna som föreslås är cirka 3,2 miljarder nya satsningar, förslag som inte har presenterats tidigare.
Förutom karriärutveckling och ett andra lärarlyft handlar det om en satsning på yrkeslärare samt kompetensutveckling för förskollärare och förskolechefer.
- Allt det här bidrar till att svenska skolan förbättras, sa Göran Hägglund (KD) på pressträffen.

Satsar på matematik

Jan Björklund avslöjade redan i början av september att regeringen inleder en jättesatsning på ämnet matematik i de svenska skolorna.
- Matte är inte vilket ämne som helst. Det är ett grundläggande basämne som är helt avgörande för Sverige som industrination och för vårt välstånd, förklarade han då.
Regeringen går därför in med sin satsning och styr själva den pedagogiska metoden - didaktiken - i skolorna. Det ska bli mer "katederundervisning", där läraren undervisar och förklarar mer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag