Peter Hultqvist har för avsikt att informera om den nya försvarsberedningens sammansättning och kommande arbete. Foto: Sven LindwallPeter Hultqvist har för avsikt att informera om den nya försvarsberedningens sammansättning och kommande arbete. Foto: Sven Lindwall
Peter Hultqvist har för avsikt att informera om den nya försvarsberedningens sammansättning och kommande arbete. Foto: Sven Lindwall
Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer gemensamt att rikta nya miljardkrav mot försvarsminister Peter Hultqvist på måndagen, erfar Expressen. Foto: Henrik Montgomery/TTModeraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer gemensamt att rikta nya miljardkrav mot försvarsminister Peter Hultqvist på måndagen, erfar Expressen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer gemensamt att rikta nya miljardkrav mot försvarsminister Peter Hultqvist på måndagen, erfar Expressen. Foto: Henrik Montgomery/TT
"Är det något mer vi behöver göra så ska vi naturligtvis diskutera det, men att börja med en tre fyra olika miljardbelopp är inte konstruktivt", säger Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall"Är det något mer vi behöver göra så ska vi naturligtvis diskutera det, men att börja med en tre fyra olika miljardbelopp är inte konstruktivt", säger Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall
"Är det något mer vi behöver göra så ska vi naturligtvis diskutera det, men att börja med en tre fyra olika miljardbelopp är inte konstruktivt", säger Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall
Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer gemensamt att rikta nya miljardkrav mot försvarsminister Peter Hultqvist på måndagen, erfar Expressen. Foto: Sven LindwallModeraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer gemensamt att rikta nya miljardkrav mot försvarsminister Peter Hultqvist på måndagen, erfar Expressen. Foto: Sven Lindwall
Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer gemensamt att rikta nya miljardkrav mot försvarsminister Peter Hultqvist på måndagen, erfar Expressen. Foto: Sven Lindwall

Miljardkravet bakom stängda dörrar

Publicerad

SÄLEN. Bakom stängda dörrar på Högfjällshotellet i Sälen riktar allianspartierna på måndagen flera miljardkrav mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Men några diskussioner om nya pengar till försvaret blir det inte, enligt statsministern.

– Han kommer inte att låta sig fösas med i någon anslagsbingo, säger Stefan Löfven, som samtidigt kommer med en ny varning för Rysslands president Vladimir Putin.

Den så kallade försvarsgruppen, som består av företrädare för S, MP, M, C och KD träffas under måndagen i ett stängt rum i restaurangen på Högfjällshotellet i Sälen, där Folk och försvars rikskonferens just nu pågår.

Eftersom varken Liberalerna eller Vänsterpartiet står bakom den försvarsuppgörelse som nu gäller deltar de inte i samtalen. Sverigedemokraterna är inte heller inbjudna.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Det finns ett problem med Stefan Löfvens beskrivning

 

Men Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer gemensamt att rikta nya miljardkrav mot försvarsministern, erfar Expressen.

– Vi behöver lägga till rejält med pengar. Försvarsmakten borde få ett uppdrag att titta på 2017, 2018, 2019 och 2020 och svara på frågan vad som behöver göras för att stärka försvarsförmågan. Hur mycket pengar krävs? säger Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson.

– Verkligheten tvingar fram ytterligare satsningar på försvaret, fortsätter Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark.

Löfven om alliansens miljardkrav: "Anslagsbingo"

Försvarsminister Peter Hultqvist har å sin sida för avsikt att informera om den nya försvarsberedningens sammansättning och kommande arbete.

När statsminister Stefan Löfven på söndagen talade på rikskonferensen poängterade han gång på gång vikten av samarbete och samsyn när det gäller försvars- och säkerhetspolitik. Men samtidigt kallade han allianspartiernas nya miljardkrav för "anslagsbingo".

– Är det något mer vi behöver göra så ska vi naturligtvis diskutera det, men att börja med en tre fyra olika miljardbelopp är inte konstruktivt.

Den politiska försvarsstriden handlar om huruvida det ska tillföras nya pengar under innevarande försvarsbeslutsperiod. Några sådana löften vägrar Stefan Löfven att ge.

– Det vi ska diskutera är vår försvarsförmåga.

 

LÄS MER: Stefan Löfvens nya varning för Vladimir Putin

 

Moderaternas andra vice ordförande Elisabeth Svantesson anklagade under söndagskvällen statsministern för att inte ta frågan om det försämrade säkerhetsläget på allvar.

– Moderaterna är tydliga med att vi vill stärka resurserna till försvaret. Att statsministern väljer att använda ordet bingo är nedsättande i en sådan viktig fråga.

Stefan Löfven varnade för Vladimir Putin

Under sitt besök i Sälen varnade Stefan Löfven på nytt för Rysslands president Vladimir Putin.

Det kan inte uteslutas att han försöker påverka den svenska valrörelsen 2018, enligt statsministern.

– Det är ju uppenbarligen dokumenterat i USA hur det gått till där.

Lösningen stavas bättre teknik – och ett högre medvetande, enligt statsministern.

– Vi behöver höja kompetensen och bli varse vad som är sann information och inte sann information, sade statsministern.

På en fråga om det i dag pågår några påverkansförsök mot Sverige svarade han:

– Jag kan inte gå i god för att det inte pågår.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag