Miljarderna som försvann

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kistan med Arafat anländer till Kairo.
Foto: JOE JOE

RAMALLAH. Yassir Arafats miljarder kan begravas med den palestinske ledaren i dag. 

Bara han själv kände till alla hemliga kontonummer.

De mystiska pengarna är bakgrunden till alla märkliga turer kring Arafats dödsbädd.

Upp till tio miljarder kronor kan försvinna med ledaren ned i graven i Ramallah. För ingen vet var de finns. Det finns många motstridiga uppgifter om Arafats pengar. Han kontrollerade upp till 40 miljarder kronor, enligt en tidigare palestinsk finansminister.

Liten svart bok

 Arafat hade alla siffror i huvudet. Eller, enligt ryktet, i en sliten svart anteckningsbok, som nu är försvunnen. Han hade alltid den lilla boken i bröstfickan på sin uniform. Pengarna kom från PLO:s omfattande lagliga och olagliga affärer, från utländska biståndsmedel och från moms och avgifter som Israel betalade tillbaka till den palestinska regimen. Både hustrun Suha Arafat och den nya palestinska ledningen vill lägga vantarna på jättesumman. Änkan har avblåst sin fejd med efterträdarna – åtminstone till efter begravningen. Men striden lär blossa upp igen. Den kontroversiella Suha Arafat, 41, anklagade häromdagen de palestinska toppolitikerna för att vilja "begrava Arafat levande".

Gick för långt

 Efter sitt våldsamma utfall möttes hon av en våg av hat och avsky. Redan tidigare var hon impopulär för att hon levde lyxliv i Paris medan folket levde i misär i de ockuperade områdena. Suha Arafat insåg att hon hade gått för långt. Hon "försonades" med efterträdarna vid makens dödsbädd.

Insyn i ekonomin

 Hon har fått 800 000 kronor i månaden från Arafat – plus ett okänt antal miljoner insatta på sina bankkonton. För att den här pengaströmmen ska fortsätta måste hon ha åtminstone korrekta relationer till efterträdarna. Enligt Jerusalem Post har PLO:s ordförande Mahmoud Abbas lovat Suha en bistånd på 150 miljoner om året efter makens död. Suha var en gång den blivande makens sekreterare och ekonomiska rådgivare. Hon sägs vara en av de få som har insyn i Arafats skuggartade ekonomi. Ledarna behöver henne för att få veta vad hon vet om Arafats hemliga konton.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.