Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljarder står på spel i handeln med Saudiarabien

Tysklands förbundskansler Angela Merkel stoppar vapenexporten till Saudiarabien.Foto: OMER MESSINGER / EPA / TT
Sveriges utrikesminister Margot Wallström föredrar att agera via EU mot Saudiarabien.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman alltmer pressad. Foto: PAUL WHITE / AP/ TT
Journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska generalkonsulatet i Istanbul. Foto: HASAN JAMALI / AP/ TT

Det är Tyskland som sticker ut i kritiken mot Saudiarabien över mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Sverige har hittills hållit en lägre profil i kritiken.

Många miljarder står på spel i handeln med Saudiarabien.

Saudiarabien medgav i helgen att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är död. Han besökte det saudiska generalkonsulatet i Istanbul den 2 oktober och kom aldrig ut igen.

Saudierna förnekade först att något hänt Khashoggi, men påstår nu att han dödades av misstag. Få tror dem.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör det definitivt inte och sa vid ett kampanjmöte i helgen att det finns ett ”akut behov” av att förtydliga vad som hänt. Och hon meddelade att all tysk vapenexport till Saudiarabien ska frysas:

– Jag håller med alla de som säger att vår redan begränsade vapenexport till Saudiarabien, inte kan fortsätta under rådande omständigheter.

Ökad press på Sverige

Det kommer att öka pressen även på Sverige att göra något liknande. Sverige har dock kraftigt dragit ner på vapenexporten till landet och i dag handlar det mest om reservdelar till vapensystem. Saudiarabien har exempelvis tidigare köpt pansarvärnsroboten Bill och det flygburna radarsystemet Erieye.

Sverige kontaktade i förra veckan Saudiarabiens ambassad för att begära ett svar på vad som egentligen hänt Khashoggi. Utrikesminister Margot Wallström har kallat hans försvinnande för ”fruktansvärt och oacceptabelt”.

Men hon har också gjort klart att Sverige i denna fråga föredrar att agera via EU:

– Vi blir starkare av att agera som ett enat EU och vi måste ställa de nödvändiga frågorna till saudierna, sa hon efter förra veckans EU-toppmöte.

Hon har personlig erfarenhet av vad som kan hända när ett exportberoende, litet land som Sverige på egen hand kritiserar Saudiarabien.

Det var exakt vad Wallström gjorde 2015 i fallet med den fängslade saudiske bloggaren Raif Bawadi. Det ledde till att Saudiarabien kallade hem sin ambassadör och 30 svenska näringslivstoppar kritiserade henne i en debattartikel för att ge Sverige rykte som en opålitlig handelspartner.

Kungens brev löste krisen

Krisen löstes den gången med två brev från statsminister Stefan Löfven och ett brev från kung Carl Gustaf till den saudiske kungen.

Saudierna har inte blivit mindre känsliga sedan dess. Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland riktade i en tweet kritik mot Saudiarabien i augusti sedan bloggaren Raif Badawis syster, Samar Badawi, gripits.

Saudierna kallade inte bara hem ambassadören, de avbröt även alla flygförbindelser med Kanada, förbjöd 10 000 saudiske studenter att studera vidare på kanadensiska universitet och frös ekonomiska avtal.

Sådana har Sverige många med Saudiarabien. Landet är vår viktigaste exportmarknad i Mellanöstern. Sverige export till Saudiarabien uppgick i fjol till 9,2 miljarder kronor.

Ericsson är det största svenska företaget där, men där finns också andra svenska jättar som Ikea, ABB, Scania, H&M. Sveriges handelsminister Ann Linde besökte Saudiarabien för ett år sedan i spetsen för en stor svensk delegation.

– Det är en intressant tid att vara här, sa hon då. Landet håller på att ställa om till en ekonomi som är mindre beroende av oljan. Och detta att kvinnor får rätt att köra bil kanske låter som en självklarhet för oss i Sverige, men det är en stor förändring som pågår.

Svikna förhoppningar

Många västländer har hyst stora förhoppningar kring kronprins Mohammed bin Salman och hans reformer. Men det har alltid funnits en mörk baksida, med exempelvis fängslanden av regimkritiker och kriget i Jemen.

Saudiarabien gör nu allt för att distansera kronprinsen från mordet på Khashoggi. Det återstår att se hur väl de kommer att lyckas med det.

Men svenska näringslivstoppar, som Marcus Wallenberg, är oroad över utvecklingen:

– Det är bekymmersamt och vi följer utvecklingen, säger han till Svenska Dagbladet.