Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardärsfruns försvinnande hade planerats i ett halvår

Leif GW Persson i Brottsjournalen i TV4 tidigare i oktober.
Anne-Elisabeth Hagen.Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Familjen Hagens hem.Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Anne-Elisabeth Hagen har snart varit försvunnen i ett år.

Polisen misstänker nu att förövaren förberedde sig i minst ett halvår innan den norska miljardärsfrun försvann.

– Genom utredningen har vi hittat vad vi tror är förberedande åtgärder som går tillbaka till försommaren 2018, sade Tommy Brøske vid norska polisen under en presskonferens under fredagen enligt Dagbladet.

Det mest konkreta spåret är lösensummekravet på 89 miljoner norska kronor i kryptovaluta som skickades till maken Tom Hagen.

Tom Hagen sade hej då till hustrun Anne-Elisabeth och lämnade parets hus på morgonen den 31 oktober 2018. När han kom hem till bostaden igen vid ettiden samma dag upptäckte han att hustrun var försvunnen – och ett misstänkt utpressningsbrev.

Brevet gjorde gällande att Anne-Elisabeth Hagen hade förts bort och att kidnapparna krävde en lösensumma för att släppa henne. Kravet: 89 miljoner norska kronor i kryptovalutan Monero. 

– Genom utredningen har vi hittat vad vi tror är förberedande åtgärder som går tillbaka till försommaren 2018. Det härstammar från utredningen av kryptovaluta-spåret. Även om brottsrubriceringen har ändrats till mord kan vi inte utesluta att pengar har varit en del av motivet, sade Tommy Brøske under presskonferensen.

Tom Hagen.Foto: TORBJORN OLSEN / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Polisen har säkrat blodspår från Anne-Elisabeth Hagen i hemmet

Tommy Brøske sade också att polisen har dokumenterat vissa inköp av till exempel skor och pappersmateriel som styrker misstankarna om att förövarna hade förberett sig under lång tid innan Anne-Elisabeth Hagens försvinnande.

VG rapporterade under torsdagen att polisens tekniker hade säkrat blodspår i Anne-Elisabeth Hagens hem.

– Vi kan bekräfta att en mindre mängd blod från Anne-Elisabeth har hittats i hemmet, säger Tommy Brøske till tidningen.

Polisen vill dock inte berätta var i huset blodspåret hittades och har enligt VG ännu inte hunnit analysera blodet.

Polisen fortsätter jobba efter hypotesen att Anne-Elisabeth Hagen är död, men kan enligt Tommy Brøske inte heller utesluta att hon kan hittas vid liv.

Det här vet vi om Anne-Elisabeth Hagens försvinnande:

Knapphändig information om miljardärfruns försvinnande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.