Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljardärens vädjan till Putin efter hotet

Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Foto: ITAR TASS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Han är Rysslands rikaste enligt Bloomberg. 

Nu vädjar Vladimir Potanin till president Putin att stoppa de uttalade planerna på att förstatliga de bolag som pausat sin verksamhet i Ukraina.

”Vi skulle förlora vårt förtroende globalt”, skriver han enligt CNN

Rysslands rikaste affärsman och entreprenör varnar nu president Putin för konsekvenserna av att konfiskera tillgångarna från företag som övergett landet i och med invasionen av Ukraina. Det skulle ta Ryssland tillbaka 100 år i tiden, hävdar Vladimir Potanin, vd för nickelföretaget Norilsk Nickel. 

Uttalandet kommer bara dagar efter att Ryssland hotat med att förstatliga bolag som pausat verksamheten i landet, däribland svenska Ikea och H&M. 

I dokumentet som skickades till den ryska regeringen ska sammanlagt 59 företag ha listats.

”Troligtvis kommer de tillbaka”

Affärsmannen refererar enligt CNN till tumultartade dagar kring ryska revolutionen 1917 och menar att en liknande situation skulle uppstå om den ryska regeringen väljer att beslagta de internationella företagens tillgångar. 

”Många företags beslut att avbryta verksamheten i Ryssland är känslomässigt till sin natur, och kan ha tagits som ett resultat av en aldrig tidigare skådad press från den allmänna opinionen utomlands. Så troligtvis kommer de tillbaka. Och personligen skulle jag behålla en sådan möjlighet för dem”, fortsatte han.

Affärsmannen menar också att Ryssland skulle få leva med en global misstro i decennier framöver.

Rysslands rikaste miljardär

Vladimir Potanin är Rysslands rikaste miljardär och placerar sig på 60:e plats på Bloombergs miljardärsindex över världens rikaste, med tillgångar på 22,5 miljarder dollar – motsvarande 219 miljarder svenska kronor. Norilsk Nickel är världens största producent av palladium och högkvalitativt nickel, samt en stor producent av platina och koppar.

Potanins företag har hittills undgått de sanktioner som satts in mot Ryssland från omvärlden och fått Rysslands ekonomi på fall, enligt CNN.

Hugo von Essen om att Belarus kan ansluta till invasionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.