Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardärens tropiska dröm om "andra Ryssland"

Den ryska miljardären och politikern Anton Bakov ville skapa ett nytt "andra Ryssland" i Stilla havsön Kiribati. Men landet säger nej till förslaget. Foto: Wikimedia
Bakov har erbjudit att investera cirka 3,5 miljarder svenska kronor i landet i utbyte mot att på tre av dess obebodda öar återuppväcka Kejsarryssland. Foto: Wikimedia commons

En excentrisk rysk miljardär och politiker ville bygga ett ”alternativt Ryssland” i Stillahavslandet Kiribati. I utbyte skulle Anton Bakov investera flera miljarder kronor, men landet nobbar nu det ovanliga förslaget.

Anton Bakov, tidigare ledamot i parlamentet, leder i dag det mycket lilla Ryska monarkistpartiet, och hans dröm ska ha varit att återupprätta det ryska kejsardömet som 100 år sedan störtades i och med den ryska revolutionen, rapporterar ryska nyhetssajten Lenta.ru.

Som plats för den här tsar-comebacken så har Bakov tagit sikte på den lilla och fattiga Stillahavsnationen Kiribati.

Bakov har erbjudit att investera cirka 3,5 miljarder svenska kronor i landet i utbyte mot att på tre av dess obebodda öar återuppväcka Kejsarryssland. Bland annat skulle det byggas en flygplats, hamn, solenergiproduktion, sjukhus och skolor.

Får nobben

Trots detta så blev det i fredags nobben för det ryska förslaget. En särskilt regeringskommission i Kiribati som hanterar utländsk investering säger nej till förslaget.

Anledningen tycks vara Bakovs önskan om att få tillfällig rätt att suveränt styra öarna, vilket kan ha vara med än vad de lokala myndigheterna kunde gå med på.

Detta trots att miljardären har lagt fram sin plan som ett sorts formellt återupplivande av ryska tsarväldet, snarare än rysk kolonisering av Stilla havet.

– Det ekvatoriala klimatet passar inte det ryska folket, säger Bakov till brittiska tidningen The Guardian, som tillägget att andelen ryssar på öarna förmodligen inte skulle överstiga blygsamma 1-2 procent.

100 år sedan

Det ryska kejsardömet uppstod i början på 1700-talet men föll strax innan 300-årsdagen, när ryska revolutionen 1917 inträffade och sedan följdes av oktoberrevolutionen.

Den siste tsaren var Nikolaj den andre, som tillsammans med resten av Romanov-familjen avrättades 1918 av bolsjevikerna.