Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljardärens flygplan är det största som någonsin byggts

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Med sina 117 meter i vingspann är Stratolaunch tidernas största flygplan.
Foto: STRATOLAUNCH SYSTEMS CORP. / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Planet har 28 hjul.
Foto: STRATOLAUNCH SYSTEMS CORP. / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är det största flygplanet som någonsin har byggts.

Kolossala Stratolaunch väger 590 ton fullastad, har sex motorer och ett vingspann som är större än en plan för amerikansk fotboll, skriver The Sun.

Miljardären Paul Allen, en av grundarna till Microsoft, ligger bakom det massiva flygplansprojektet som påbörjades för sex år sedan. Nu har världen fått skåda planet när det för första gången rullades ut ur hangaren i Mojave-öknen i Kalifornien, USA, för att genomföra bränsletest.

Med ett vingspann på över 117 meter är planet åtta meter längre än planerna för amerikansk fotboll – och det största flygplan som någonsin har byggts.

Det enorma planet, som drivs av sex Pratt & Whitney PW4056 747-jetmotorer, har 28 hjul, två cockpits och väger nästan 227 ton. Stjärtfenan reser sig över 15 meter över marken. När planet kommer att vara lastat kommer det att väga hela 590 ton. Över 96 kilometer kabel går genom planet.

Fullastad kommer Stratolaunch att väga 590 ton.
Foto: STRATOLAUNCH SYSTEMS CORP / POLARIS POLARIS IMAGES

STRATOLAUNCH

Vingspann: 117 meter

Vikt (utan last): 227 ton

Vikt (med last): 590 ton

Motorer: Sex stycken Pratt & Whitney PW4056 747-jetmotorer

Hjul: 28 stycken

Cockpits: 2 stycken

Smeknamn: ”Roc” efter en mytologisk fågel som var så enorm att den kunde bära en elefant i sina klor

”Det markerar en milstolpe i vårt arbete”

Syftet med Stratolaunch är att avfyra satellitbärande raketer mot rymden och ”revolutionera rymdfärder”. Raketerna ska fästas under Stratolaunch och släppas när planet nått rätt höjd, vilket beräknas vara 9 000 meter. Enligt Allen kan det bli aktuellt i framtiden med att ha skicka iväg människor på rymdfärder med hjälp av Stratolaunch.

Stratolaunch Systems-chefen Jean Floyd skrev ett långt blogginlägg om Stratolaunch:

”Det markerar en milstolpe i vårt arbete att uppnå Paul Allens vision om smidigare omloppsfärder. Det här är det första flygplanet i sitt slag, så vi kommer att behöva vara oerhört omsorgsfulla i testarbetet”, skrev Jean Floyd i inlägget.

Första demonstrationen är planerad till 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.