Möttes på rehab. Hans Kristian Rausing och hans hustru Eva, båda 44, har båda haft drogproblem. De träffades på ett rehabiliteringshem i USA och har nu fått fyra barn. Paret har hur mycket pengar som helst att röra sig med och nu har det visat sig att en del av pengarna har gått till knark. Eva greps när hon besökte amerikanska ambassaden i London. Hon hade narkotika i handväskan och hemma i parets villa hittades crack, heroin och kokain för 30 000 kronor. Foto: ALL OVER PRESS
Möttes på rehab. Hans Kristian Rausing och hans hustru Eva, båda 44, har båda haft drogproblem. De träffades på ett rehabiliteringshem i USA och har nu fått fyra barn. Paret har hur mycket pengar som helst att röra sig med och nu har det visat sig att en del av pengarna har gått till knark. Eva greps när hon besökte amerikanska ambassaden i London. Hon hade narkotika i handväskan och hemma i parets villa hittades crack, heroin och kokain för 30 000 kronor.  Foto: ALL OVER PRESS

Miljardär – och fast i drogerna

Publicerad
Uppdaterad
Paret Rausing är en av världens rikaste familjer. Vid en razzia mot deras lyxhus hittade polisen heroin. Avslöjandet blev en chock för Englands absoluta socitet.
En tisdag för några veckor sedan klev fyrabarnsmamman Eva Rausing, 44, in på amerikanska ambassaden på Grosvenor Square i London.
Det är oklart vad hon skulle göra där, men uppgifter säger att hon skulle förnya sitt amerikanska pass.
Eva Rausing är gift med svenske Hans Kristian Rausing, 44, som i sin tur är son till ett av världens rikaste föräldrapar, Hans och Märit Rausing. De är goda för närmare 80 miljarder kronor, pengar som kommer från Lundabaserade företaget Tetra Pak.
Det sägs att familjens förmögenhet ökar med ungefär tio miljoner kronor om dagen.

Eva är vårklädd och har en handväska över axeln när hon kommer in i den välbevakade ambassadentrén.
Hennes efternamn är aktat och brukar öppna alla dörrar utan problem. Men av någon anledning blir en säkerhetsvakt misstänksam.
Han ber att få titta i Eva Rausings handväska och hon räcker över den till honom.
Vakten rafsar runt bland innehållet och där finns mest sådana saker som en kvinna brukar ha med sig i sin handväska.
Men i ett fack ligger också något annat, några små plastpåsar med ett vitt pulver.

Knarkbeslaget leder till febril aktivitet hos polisen. Efter ett snabbt beslut om husrannsakan i familjen Rausings hus i Chelsea gick flera patruller igenom femvåningsvillan.
Man hittar crack, heroin och kokain värt närmare 30 000 kronor.
– Gripandet av kvinnan skedde klockan 16.20, säger en talesman för Scotland Yard.
Även maken Hans Kristian grips och de förs tillsammans till Charing Cross polisstation. De förhörs, tvingads lämna fingeravtryck, dna-prov och dessutom fotograferas de både framifrån och från sidan.
Efter förhöret släpps de mot borgen med ett besked om att de ska komma tillbaka för fortsatt utredning i början av juli.
De åker tillsammans hem till huset för att träffa och berätta vad som hänt för sina fyra minderåriga barn.

Det är ingen hemlighet att paret Rausing, som skänkt miljontals kronor till välgörenhet, levt med droger under en del av sina liv.
Men de har också försökt hjälpa andra som hamnat i svåra situationer. Båda är exempelvis engagerade i Mentor, en ideell organisation som kämpar mot att ungdomar ska fastna i drogmissbruk. En av fondens initiativtagare är svenska drottning Silvia.
– Om det inte vore för Rausings ekonomiska bidrag skulle vi inte klara oss, säger Eric Carlin, som förestår fonden, till Times. Eva är en god kvinna, hon bryr sig om andra.
Paret är också goda vänner till prins Charles. Han har kallas Hans Kristian för ”en väldigt speciell filantrop”.
En filantrop är en person som oegennyttigt verkar för förbättring av sina medmänniskors levnadsvillkor, exempelvis genom att donera pengar.

Pappa Hans Rausing framställer ofta sina döttrar som mycket framgångsrika med stora projekt på gång.
Lisbet, 48, bor i Skottland och är ordförande i Arcadia Trust, en välgörenhetsfond som med stödjer forskning i hela världen. Hon är dessutom hedersdoktor vid flera institutioner.
Sigrid, 46, bor i London, och driver Sigrid Rausing Trust, en välgörenhetsfond som stödjer arbetet med mänskliga rättigheter, jämställdhetsfrågor, miljövård och social utveckling. Hon leder film- och bokförlaget Portobello.

Men sonen Hans K nämns sällan med ett ord. Han är lite av det svarta fåret.
Nu är det dock han och hans hustru som får rubrikerna. Och alla tycker inte att avslöjandet är så negativt.
– Jag tror trots allt att det här är räddningen för Eva, säger en av hennes vänner. Hade det fortsatt hade hon kanske inte överlevt.
De flesta är överraskade av det som hänt.
– Jag trodde de var fria från sitt missbruk, säger en av vännerna till Daily Mail. Jag trodde inte de tog så mycket som ett glas vin.
Hans Kristian Rausing har inte kommenterat gripandet och knarkinnehavet. Men Eva, som är en mycket öppen och social person, öppnade dörren när pressen ringde på.

Klädd i kort kjol och rufsigt hår stod hon där på trappan till lyxhuset.
– Jag har gjort ett stort misstag sa hon och log. Jag ångrar mig djupt. Jag valde fel väg i livet och jag beklagar den upprördhet mitt beteende orsakat. Jag vill tacka min familj och mina vänner för det stöd de visat mig.
Eva Rausing sa också att hon omedelbart ska söka hjälp för sina problem.
– Jag behöver verkligen hjälp, sa hon. Snabb hjälp.

Eva är amerikanska och dotter till Pepsidirektören Tom Kemeny. Hon började med droger som ung och hamnade i början av 90-talet på ett rehabiliteringshem i USA. Det var där hon träffade Hans Kristian.

Hans K, som han kallas, är född i Lund. Han växte upp i ett hus på Kraftstorg, nära domkyrkan, i centrala Lund.
– Våra föräldrar ville att vi skulle leva som en vanlig familj, säger Lisbet Rausing i en intervju med The Independent.
– Vi hade ingen personal hemma, ingen chaufför, vi fick veckopeng som alla andra. Vi fick lära oss att laga mat och göra vanliga saker.
Hon berättar att pappa Hans alltid var ledig på helgerna och dessutom kom hem tidigt från jobbet på fredagar.
– Då brukade vi rida. Sedan åkte vi hem och då hade mamma gjort pannkakor. På kvällen lagade pappa middag.
Alla barnen gick i vanliga skolor. Hans K gick en social linje på gymnasiet på Katedralskolan i Lund. Han gick ut med högsta betyg i socialkunskap, psykologi och samhällskunskap. Men bara tvåor i franska och matematik och lägsta betyg i gymnastik. Hans snittbetyg var 3,6.

SÖNDAG har talat
med flera av hans klasskamrater men ingen av dem vill prata om Hans K. Flera säger sig inte komma ihåg honom.
Detsamma gäller för kurskamraterna på universitetet.
Under 1983–1984 läste Hans K idé- och lärdomshistoria i Lund.
– Jag kommer faktiskt inte ihåg att Hans K gick samma kurs, säger en kvinna till SÖNDAG. Men jag minns att det var en kurs där det diskuterades mycket.
En annan person, som i dag är chef på ett stort svenskt företag, betecknar kursen som lite skum.
– Det var lite flummigt, säger han. Mest prat och så. Jag minns inte att det var någon Rausing där.
En person kommer dock ihåg Hans K. De var nära kompisar och hade mycket gemensamt.
– Men jag vill inte prata om honom, säger han. Jag tror inte han skulle vilja det.

1982 flyttade familjen Rausing till England. Det var den höga arvsskatten i Sverige som gjorde att familjen valde London.
Hans K flyttade formellt med, men stannade ändå kvar i Sverige för universitetsstudierna. Efter studierna lämnade han dock, inte bara Sverige, utan hela sin familj.
Han stack till Indien för att finna ro i sitt liv.
Vad som hände där och om han fann vad han sökte vet bara han själv och hans närmaste. Men när han kom tillbaka efter flera år hade han problem.
Han hade fastnat i ett missbruk och skickades till USA, där fanns det rehabiliteringshem han behövde.
Av samma skäl fanns Eva där. De gifte sig samma år.

Hans K har aldrig skaffat sig någon ordentlig utbildning och han har aldrig haft något jobb. Men pengar har aldrig saknats.
Tillsammans med Eva har han det stora huset i en av de fashionabla delarna av London. Och han lever inte precis som pappa Hans lärde honom.
I huset finns en kock, en betjänt och en chaufför.
– Hans K är en hederlig man som bekymrar sig över att inte ha något att göra, säger en bekant sedan många år till Daily Mail. Hans enda nöje är att ge bort pengar till välgörenhet. Han har inga hobbies utan sitter ofta ensam i det stora huset och tittar på tv.
En annan bekant beskriver honom som en ensamvarg.
– Han är korthuggen och vaksam. När de har bjudningar hemma kan han sitta tyst hela middagen.
Eva beskrivs vara precis tvärtom.
– En partyfågel, öppen och glad. När det är fest klär hon upp sig i det häftigaste man kan köpa och ibland dansar hon på borden. På de festerna är hennes man inte med.

Paret har inte bara huset i London. De har också byggt det som säga vara Barbados största villa. Ett projekt som kostat upp emot en halv miljard kronor.
Huset har elva rum och för att slippa insyn har man köpt upp all mark i omgivningen. Det rör sig om en strandtomt på tolv hektar, eller 120 000 kvadratmeter.
– Även i det huset brukar Hans K hålla sig inne på sitt rum, som är stort som en lyxig hotellsvit, säger en besökare till Times.
Närmaste granne är Hans Kristians pappa, Hans. Hans hus är mindre, men stort nog.
Den tredje bostaden köpte Hans K och Eva 2002. Det är en lägenhet på den norskbyggda lyxkryssaren ”The World”.
Det är lyxigare än lyxigt. På väggarna hänger exempelvis tavlor av Warhol och Munch. Fartyget har lägenheter av varierande storlek. De kostar, beroende på storlek och placering, mellan 20 och 90 miljoner kronor.
Rausings valde en bostad i den högre klassen.
Men det lär dröja ett tag innan de kliver ombord på båten igen. Nu väntar nya rehabiliteringshem, en ny kamp mot drogerna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag