Det kommer att bli svårt att stå utanför en eventuell konflikt, menar Sverker Göransson. Foto: Stefan ForsellDet kommer att bli svårt att stå utanför en eventuell konflikt, menar Sverker Göransson. Foto: Stefan Forsell
Det kommer att bli svårt att stå utanför en eventuell konflikt, menar Sverker Göransson. Foto: Stefan Forsell
– Vi kommer att påverkas av den och då är det bättre att sitta med vid bordet och kunna påverka i stället för att sitta vid sidan av, säger han i "Strategipodden". Foto: Olle Sporrong– Vi kommer att påverkas av den och då är det bättre att sitta med vid bordet och kunna påverka i stället för att sitta vid sidan av, säger han i "Strategipodden". Foto: Olle Sporrong
– Vi kommer att påverkas av den och då är det bättre att sitta med vid bordet och kunna påverka i stället för att sitta vid sidan av, säger han i "Strategipodden". Foto: Olle Sporrong

Militärtoppen: Sverige måste gå med i Nato

Publicerad

Sverker Göransson, före detta överbefälhavare, hymlar inte om sin inställning i Natofrågan. Sverige måste gå med, anser han.

– Det kommer vara svårt att stå utanför en eventuell konflikt, oavsett om vi är med i Nato eller inte, säger Göransson i Strategipodden.

Sverker Göransson var Sveriges högste militäre chef 2009-2015. I dag driver han eget företag och är bland annat rådgivare åt Saab i strategiska frågor.

Nu kommenterar Göransson sin tid som ÖB i en lång intervju i Strategipodden med Carl Törner.

Där ger han bland annat sin syn på de säkerhetspolitiska hoten mot Sverige i dag. Att Putins Ryssland rustar och visar musklerna med fler och mer komplexa militära övningar är uppenbart, menar förre ÖB.

"Ryssland provocerar och är aggressivt"

– Vi har ett Ryssland som är betydligt mycket mer provocerande och aggressivt, och hela diskussionen om vad de gör på informationsarenan med cyberoperationer och så vidare är också intressant.

– Det är mycket större risker för att det skulle kunna hända något i vårt närområde, och då blir det oerhört viktigt vilken faktisk militär förmåga vi sitter på själva, säger Sverker Göransson i podden.

Att Sverige väljer att stå utanför Nato är ett politiskt beslut. "Alliansfrihet i fred, och neutralitet i krig" är den gamla principen som gällt. Men före detta ÖB tycker det är dags att välja sida. Sverige är ju ändå nära Nato det går, utan att formellt vara med, menar han.

– Jag anser personligen att den logiska förlängningen är ett medlemskap i den militära försvarsdelen av Europa, men intill dess bör vi fortsätta utveckla det nordiska försvarssamarbetet.

"Bättre att vara med och påverka i Nato"

Att fortsätta stå utanför Nato är osannolikt, hävdar Göransson.

– Det kommer vara svårt att stå utanför en eventuell konflikt, oavsett om vi är med i Nato eller inte. Vi kommer att påverkas av den och då är det bättre att sitta med vid bordet och kunna påverka i stället för att sitta vid sidan av.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag