Militärtoppen: Sverige måste gå med i Nato

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det kommer att bli svårt att stå utanför en eventuell konflikt, menar Sverker Göransson.
Foto: Stefan Forsell
– Vi kommer att påverkas av den och då är det bättre att sitta med vid bordet och kunna påverka i stället för att sitta vid sidan av, säger han i "Strategipodden".
Foto: Olle Sporrong

Sverker Göransson, före detta överbefälhavare, hymlar inte om sin inställning i Natofrågan. Sverige måste gå med, anser han.

– Det kommer vara svårt att stå utanför en eventuell konflikt, oavsett om vi är med i Nato eller inte, säger Göransson i Strategipodden.

Sverker Göransson var Sveriges högste militäre chef 2009-2015. I dag driver han eget företag och är bland annat rådgivare åt Saab i strategiska frågor.

Nu kommenterar Göransson sin tid som ÖB i en lång intervju i Strategipodden med Carl Törner.

Där ger han bland annat sin syn på de säkerhetspolitiska hoten mot Sverige i dag. Att Putins Ryssland rustar och visar musklerna med fler och mer komplexa militära övningar är uppenbart, menar förre ÖB.

"Ryssland provocerar och är aggressivt"

– Vi har ett Ryssland som är betydligt mycket mer provocerande och aggressivt, och hela diskussionen om vad de gör på informationsarenan med cyberoperationer och så vidare är också intressant.

– Det är mycket större risker för att det skulle kunna hända något i vårt närområde, och då blir det oerhört viktigt vilken faktisk militär förmåga vi sitter på själva, säger Sverker Göransson i podden.

Att Sverige väljer att stå utanför Nato är ett politiskt beslut. "Alliansfrihet i fred, och neutralitet i krig" är den gamla principen som gällt. Men före detta ÖB tycker det är dags att välja sida. Sverige är ju ändå nära Nato det går, utan att formellt vara med, menar han.

– Jag anser personligen att den logiska förlängningen är ett medlemskap i den militära försvarsdelen av Europa, men intill dess bör vi fortsätta utveckla det nordiska försvarssamarbetet.

"Bättre att vara med och påverka i Nato"

Att fortsätta stå utanför Nato är osannolikt, hävdar Göransson.

– Det kommer vara svårt att stå utanför en eventuell konflikt, oavsett om vi är med i Nato eller inte. Vi kommer att påverkas av den och då är det bättre att sitta med vid bordet och kunna påverka i stället för att sitta vid sidan av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.