Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Militärövning i skärgården: ”Många som hör av sig”

Älvsborgs amfibieregemente övar med värnpliktiga i Göteborgs skärgård.
Foto: Försvarsmakten
Värnpliktiga deltar i Amf4:s årliga bataljonsövning.
Foto: Försvarsmakten

En militärövning med bland annat robotskjutningar pågår i Göteborgs skärgård.

– Med tanke på omvärldsläget är det många som hör av sig och tycker det är obehagligt. De undrar vad det är, säger Johanna Frejme, kommunikationschef på Älvsborgs amfibieregemente.

Det handlar om en ordinarie värnpliktsövning där olika förband samarbetar.

Höga smällar från robotar och automatvapen hörs från havsbandet utanför Göteborg under torsdagen. 

– Det är en bataljonsövning som sker på olika platser i Göteborgs skärgård, säger Johanna Frejme, kommunikationschef, Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4.

– Exempelvis genomförs robotskjutningar på Sälö och markstridsutbildningar på Känsö. Även på Stora och Lilla Rävholmen pågår stridsutbildning.

Johanna Frejme förklarar att övningen är en del av värnpliktsutbildningen och att den genomförs under samma period varje år.

Många undrar vad som pågår

Hon tror att det är på grund av det oroliga omvärldsläget som många hör av sig till Försvarsmakten och undrar vad som pågår.

– De som är vana att se oss, och som bott nära oss sedan lång tid tillbaka är trygga när de vet att vi är ute och övar. Men de som tidigare kanske inte tänkt på det så mycket kan tycka att det är obehagligt, säger hon.

De som nu är ute på övning har gjort värnplikten sedan i juni förra året och utbildat sig inom olika förband. 

– Från och med den här veckan övar krigsförbanden tillsammans. Det kommer att vara en övningsperiod fram till i juni när de avslutar sin värnplikt, förklarar Johanna Frejme.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.