Militärligans ledare gripen för mordet i Polen

Publicerad
Uppdaterad
Ledaren för militärligan Carl Sumonja är nu misstänkt för nya brott.
På onsdagen anhölls han och en yngre bror - misstänkta för mord och människorov.
- Jag har sannolika skäl att påstå det, säger kammaråklagare Henrik Söderman.
Den beryktade militärligan härjade i Sverige i början av nittiotalet med en rad spektakulära värdetransportrån - bland annat. Ledaren Carl Sumonja dömdes till 14 års fängelse efter att de kommit över miljontals kronor.

Bröderna greps misstänkta för mord

Nu har han gripits igen då flera piketpatruller gjorde en insats i Nacka - efter omfattande spaning av polisen. Carl Sumonja och hans bror misstänks för att ha fört en man till Polen, för att där ha mördat honom. Efter omfattande spaning och utredning i Gdynia i Polen och i Sverige hade polisen på onsdagen tillräckligt med bevis för att gripa männen.
– Det har bedrivits spaning på ett antal platser. Vi har haft ett samarbete med den polska polisen, säger kammaråklagare Henrik Söderman.

Misstänks för värdetransportrån

Utöver de två bröderna misstänks även en 37-årige ordningsvakt - som suttit häktad sedan i somras - för mord, människorov och grov stöld. Den 37-årige mannen var delaktig i ett värdetransportrån i Akalla i januari 2005. Enligt uppgifter ska även bröderna ha varit inblandade i rånet.
– Det är spekulationer att det förhåller sig på det sättet, men brottsutredningarna hör ihop. Men de (bröderna) är inte delgivna misstanke om det brottet, säger Henrik Söderman.

Mordoffret inte hittat

Kammaråklagaren ska nu besluta sig för om han ska begära Carl Sumonja och hans yngre bror häktade misstänkta för mord och människorov.
– Jag kommer att ta ställning till den frågan senast i morgon eftermiddag.
Varken offer eller mordvapen har hittats i Polen men Henrik Söderman anser ändå att bevisläget är starkt.
– Jag gör den bedömningen att jag har sannolika skäl för att påstå att de är misstänkta för brotten, säger han.
Det var den 37-årige ordningsvakten som tillsammans med offret flög reguljärt till Polen. Om någon av bröderna Sumonja var med på planet är oklart.
– Vilka som flugit får vi återkomma till, säger Henrik Söderman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag