Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Militärjuntan riktar nya anklagelser mot Suu Kyi

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Myanmars valde ledare Aung San Suu Kyi
Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Myanmars militärpolis
Foto: MINE SMINE/SOPA IMAGES/SHUTTERST / MINE SMINE/SOPA IMAGES/SHUTTERST SHUTTERSTOCK
Foto: NYEIN CHAN NAING / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu riktar militärjuntan nya brottsanklagelser mot Myanmars valda ledare Aung San Suu Kyi.

Samtidigt rasar protesterna mot militären alltjämt och hundratals har dött av deras övervåld.

I delar av landet riskeras en humanitär katastrof.

– Massdöd från svält, sjukdom och utsatthet kan ske i Kayah, kommenterar WHO:s särskilda sändebud, Tom Andrews, på Twitter.

Under den kommande veckan börjar rättegången mot Myanmars egentliga ledare Aung San Suu Kyi som suttit frihetsberövad sedan början på februari när militärjuntan grep makten i landet.

Hon är sedan tidigare anklagad för att ha smugglat in sex stycken walkie talkies i landet, samt ha röjt statshemligheter. Till den listan adderas nu korruptionsanklagelser rörande en stiftelse som Suu Kyi suttit i styrelsen för, såväl som att ha tagit emot pengar och guld, skriver Reuters med hänvisning till statskontrollerade tidningar som militärjuntan nu förfogar över.

Om hon döms riskerar hon 15 år i fängelse för korruptionsbrotten.

100 000-tals flyr juntans våld

Suu Kyis anhängare menar att anklagelserna mot henne är politiskt motiverade och demonstrationerna till förmån för henne har rasat i landet hela våren. Över 850 personer har dött av juntans övervåld under demonstrationerna, skriver ABC news.

Oroligheterna har lett till akut brist på mat, vatten, vård och husrum i regionen Kayah. Där har en fjärdedel av befolkning lämnat sina hem för att ta skydd från juntans bomber. WHO:s särskilda sändebud i landet, Tom Andrews, varnar för en humanitär katastrof i landet.

”Massdöd från svält, sjukdom och utsatthet kan ske i Kayah. De 100 000 som tvingats fly in i skogen har fått tillgången till mat, vatten och medicin strypt av juntan”, skriver Andrews på Twitter.

Militären i Myanmar anklagas för tortyr

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.