Under den kommande veckan börjar rättegången mot Myanmars egentliga ledare Aung San Suu Kyi som suttit frihetsberövad sedan början på februari när militärjuntan grep makten i landet.
Hon är sedan tidigare anklagad för att ha smugglat in sex stycken walkie talkies i landet, samt ha röjt statshemligheter. Till den listan adderas nu korruptionsanklagelser rörande en stiftelse som Suu Kyi suttit i styrelsen för, såväl som att ha tagit emot pengar och guld, skriver Reuters med hänvisning till statskontrollerade tidningar som militärjuntan nu förfogar över.
Om hon döms riskerar hon 15 år i fängelse för korruptionsbrotten.
100 000-tals flyr juntans våld
Suu Kyis anhängare menar att anklagelserna mot henne är politiskt motiverade och demonstrationerna till förmån för henne har rasat i landet hela våren. Över 850 personer har dött av juntans övervåld under demonstrationerna, skriver ABC news.
Oroligheterna har lett till akut brist på mat, vatten, vård och husrum i regionen Kayah. Där har en fjärdedel av befolkning lämnat sina hem för att ta skydd från juntans bomber. WHO:s särskilda sändebud i landet, Tom Andrews, varnar för en humanitär katastrof i landet.
”Massdöd från svält, sjukdom och utsatthet kan ske i Kayah. De 100 000 som tvingats fly in i skogen har fått tillgången till mat, vatten och medicin strypt av juntan”, skriver Andrews på Twitter.