Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Militäridrottare besökte Wuhan i oktober – testades för corona

Över hundra svenskar deltog i militär-OS i kinesiska Wuhan i oktober – hör smittskyddsläkare Anders Nystedt förklara.
Den svenska delegationen vid militär-OS i Wuhan i oktober 2019.Foto: Xiao Yijiu / Represented by ZUMA Press, Inc.
Militär-OS hölls i Wuhan i Kina i oktober 2019.Foto: Xinhua / SipaUSA

118 svenskar skickades till militär-OS i Wuhan i Kina i oktober förra året. 

Efter att ha återvänt till Sverige fick flera av Norrbottens representanter corona-liknande symtom, vilket NSD rapporterat om.  

Men hittills har bara en av dem testat positivt för coronaviruset.

– Det var nog falskt larm, säger Anders Nystedt, regionens smittskyddsläkare. 

Kinesiska Wuhan var av allt att döma där coronaviruset fick sitt utbrott efter att ha kopplats till en fiskmarknad. De första fallen registrerades runt årsskiftet. 

Drygt två månader tidigare, mellan den 17 och 29 oktober, hölls militär-OS i samma region i Kina dit svenska Försvarsmakten skickade 118 deltagare.

Militär-OS har hållits sju gånger och hade i fjol drygt 9 000 deltagare från hela världen. Under mästerskapet tävlar de bland annat i triatlon, fäktning och militär femkamp. 

Av de svenska deltagarna kom elva män och kvinnor från Norrbottens regemente I 19. 

Under onsdagen avslöjade NSD att flera av dem fått svåra luftvägsproblem när de återvänt till Sverige. 

– En av dem var jättedålig med luftinfektion och hosta, men de fick aldrig reda på vad det var, säger Anders Nystedt, regionens smittskyddsläkare, till Expressen. 

Läkaren var själv i kontakt med en anhörig till en kvinna som uppvisade corona-liknande symtom. 

En av fem testade positivt – troligtvis senare

Sedan dess har idrottarna tillfrisknats och vissa av dem har genomgått så kallade serologiska provtagningar – antikroppstester genom blodprov. 

Hittills har fem av dem testats i samband med att man prövade den nya testmetoden.

En av de fem testade positivt. 

– Ett av proverna var svagt positivt men alla borde ha varit positiva alla om de hade smittats i Wuhan, säger Anders Nystedt. 

Kan man då slå fast att de inte smittades där? 

– Nej, men det talar emot. Ofta kan man detektera antikroppar under ganska lång tid, men det är inte alltid riktigt säkert. Så man kan inte helt utesluta att de drabbades av corona i Wuhan. 

”Ingen cigarr i dag heller”

Han tillägger dock att det finns en osäkerhetsfaktor kring serologisk provtagning och att de övriga idrottarna som återvände hem också kommer att testas. 

– Det är ju sprillans ny metod. Det kan ha varit så att de hade corona i oktober men vi kan inte påvisa det på det här sättet. 

Däremot kommer det dröja lite längre innan de övriga testas eftersom andra grupper kommer prioriteras. 

– Entusiasmen har kanske svalnat lite. Det blir ingen cigarr i dag heller. Det hade ju varit en kioskvältare utan dess like om de hade smittats redan då. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Smittskyddsprofessor Jan Albert om kritiken mot den svenska vägen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.