Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Militären utreder läckan till SD-mannen

Tre utredningar. Carin Kaunitz skickade interna mejl till sin sambo. Nu utreds hon av Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, Totalförsvarets forskningsinstitut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Sven Lindwall

Säkerhetskontoret på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, ska nu utreda chefsanalytikern Carin Kaunitz.

Efter Expressens avslöjande pågår nu flera utredningar där försvarsmyndigheter ska försöka kartlägga vad Kaunitz har läckt till sin sambo Mikael Valtersson, försvarspolitisk företrädare för Sverigedemokraterna.

- Vi var överens om att det här ska anmälas till säkerhetskontoret på Must. De har tagit det här väldigt seriöst, säger en före detta kollega till Kaunitz på Försvarsmakten.

CARIN KAUNITZ

Kaunitz är sambo med Mikael Valtersson. Hon är chef för enheten för strategisk analys vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Dit kom hon från ett chefsjobb inom Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och dessförinnan arbetade hon för Försvarsmakten.

Kaunitz utreds nu av Försvarsmakten, FOI och MSB. I väntan på hennes arbetsgivare MSB:s utredning har hon valt att "kliva åt sidan".

MIKAEL VALTERSSON

Valtersson blev efter valet 2010 chef för Sverigedemokraternas riksdagskansli och stannade på det jobbet fram till 2012. Förra sommaren lämnade han partiet men fick ändå Sverigedemokraternas ledamotsplats i den statliga Luftförsvarskommittén. Kommittén, som hanterar konfidentiell information, har som uppgift att utreda det framtida svenska luftförsvaret. Valtersson är sambo med Carin Kaunitz.

Expressen avslöjade i förrgår att Valtersson skickat nazipropaganda och gång på gång använt sig av nazireferenser.

Expressen avslöjade i går hur Carin Kaunitz, chef för enheten för strategisk analys på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, under flera år skickat vidare säkerhetspolitiska rapporter, internt arbetsmaterial och mejl från kolleger till sin sambo Mikael Valtersson.

Valtersson, som tidigare var chef för SD:s riksdagskansli och som nu är partiets företrädare i den statliga Luftförsvarskommittén, avslöjades i måndags av Expressen i det dolda ha spridit nazipropaganda, kallat sig för Adolf Hitlers smeknamn och gång på gång gjort hänvisningar till nazism i nätsammanhang.

Kartlägger läckan

Redan under måndagsförmiddagen meddelade Kaunitz arbetsgivare MSB att de inlett en utredning för att försöka ta reda vad hon läckt till sin sambo.

Bland materialet från MSB som Carin Kaunitz har skickat till Mikael Valtersson finns flera interna mejl från kolleger och en återgivning av vad en ledningsperson sagt internt. Myndighetens överdirektör Nils Svartz kommentar till det:

- Det är olämpligt att vidarebefordra intern information på detta sätt.

MSB går nu igenom mejlen från hennes konto, men när utredningen väntas bli färdig är inte klart.

Detaljerade interna uppgifter

Men läckaget till Valtersson började redan när Kaunitz arbetade vid Försvarsmakten och fortsatte när hon var på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Bland materialet som hon spred till sin sambo fanns detaljerade interna uppgifter om kommande upphandlingar av utredningar, med budgetuppgifter, strategier och planerade samarbeten. Mikael Valtersson hade själv vid den tiden haft ett utredningsuppdrag åt Försvarsmakten.

Anmäls av ex-kolleger

En av Kaunitz kolleger från Försvarsmakten, som fått många av sina mejl vidarebefordrade till Valtersson, har reagerat starkt på Expressens avslöjande. Han har varit i kontakt med andra på myndigheten och de har bestämt sig för att agera:

- Vi var överens om att det här skulle anmälas till säkerhetskontoret på Must. De har tagit det här väldigt seriöst. De ska starta en utredning för att vi ska se vilken typ av arbeten hon har varit involverad i, säger han.

Anmälan bekräftas av Philip Simon, presschef för Försvarsmakten:

- Jag har pratat med Säk-kontoret och de håller på att titta på det, säger han och tillägger:

- Jag har pratat med FOI och allt tyder på att den här personen var anställd av FOI men placerad här för att lösa uppgifter åt oss.

FOI har också inlett en utredning: "FOI undersöker nu om de uppgifter som framkommer i Expressens artikel berör FOI:s verksamhet", skriver Maria Hugosson Bygge, pressansvarig på myndigheten, i ett mejl till Expressen.

Vill inte kommentera

Expressen sökte i går Carin Kaunitz med anledning av utredningarna mot henne.

I ett sms till Expressen skriver hon:

"Jag avböjer att kommentera och ber att få hänvisa till MSBs presstjänst."

Expressen avslöjar Sverigedemokraterna

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!