Tre utredningar. Carin Kaunitz skickade interna mejl till sin sambo. Nu utreds hon av Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, Totalförsvarets forskningsinstitut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Sven Lindwall
Tre utredningar. Carin Kaunitz skickade interna mejl till sin sambo. Nu utreds hon av Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, Totalförsvarets forskningsinstitut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Sven Lindwall

Militären utreder läckan till SD-mannen

Publicerad

Säkerhetskontoret på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, ska nu utreda chefsanalytikern Carin Kaunitz.

Efter Expressens avslöjande pågår nu flera utredningar där försvarsmyndigheter ska försöka kartlägga vad Kaunitz har läckt till sin sambo Mikael Valtersson, försvarspolitisk företrädare för Sverigedemokraterna.

- Vi var överens om att det här ska anmälas till säkerhetskontoret på Must. De har tagit det här väldigt seriöst, säger en före detta kollega till Kaunitz på Försvarsmakten.

Expressen avslöjade i går hur Carin Kaunitz, chef för enheten för strategisk analys på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, under flera år skickat vidare säkerhetspolitiska rapporter, internt arbetsmaterial och mejl från kolleger till sin sambo Mikael Valtersson.

Valtersson, som tidigare var chef för SD:s riksdagskansli och som nu är partiets företrädare i den statliga Luftförsvarskommittén, avslöjades i måndags av Expressen i det dolda ha spridit nazipropaganda, kallat sig för Adolf Hitlers smeknamn och gång på gång gjort hänvisningar till nazism i nätsammanhang.

Kartlägger läckan

Redan under måndagsförmiddagen meddelade Kaunitz arbetsgivare MSB att de inlett en utredning för att försöka ta reda vad hon läckt till sin sambo.

Bland materialet från MSB som Carin Kaunitz har skickat till Mikael Valtersson finns flera interna mejl från kolleger och en återgivning av vad en ledningsperson sagt internt. Myndighetens överdirektör Nils Svartz kommentar till det:

- Det är olämpligt att vidarebefordra intern information på detta sätt.

MSB går nu igenom mejlen från hennes konto, men när utredningen väntas bli färdig är inte klart.

Detaljerade interna uppgifter

Men läckaget till Valtersson började redan när Kaunitz arbetade vid Försvarsmakten och fortsatte när hon var på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Bland materialet som hon spred till sin sambo fanns detaljerade interna uppgifter om kommande upphandlingar av utredningar, med budgetuppgifter, strategier och planerade samarbeten. Mikael Valtersson hade själv vid den tiden haft ett utredningsuppdrag åt Försvarsmakten.

Anmäls av ex-kolleger

En av Kaunitz kolleger från Försvarsmakten, som fått många av sina mejl vidarebefordrade till Valtersson, har reagerat starkt på Expressens avslöjande. Han har varit i kontakt med andra på myndigheten och de har bestämt sig för att agera:

- Vi var överens om att det här skulle anmälas till säkerhetskontoret på Must. De har tagit det här väldigt seriöst. De ska starta en utredning för att vi ska se vilken typ av arbeten hon har varit involverad i, säger han.

Anmälan bekräftas av Philip Simon, presschef för Försvarsmakten:

- Jag har pratat med Säk-kontoret och de håller på att titta på det, säger han och tillägger:

- Jag har pratat med FOI och allt tyder på att den här personen var anställd av FOI men placerad här för att lösa uppgifter åt oss.

FOI har också inlett en utredning: "FOI undersöker nu om de uppgifter som framkommer i Expressens artikel berör FOI:s verksamhet", skriver Maria Hugosson Bygge, pressansvarig på myndigheten, i ett mejl till Expressen.

Vill inte kommentera

Expressen sökte i går Carin Kaunitz med anledning av utredningarna mot henne.

I ett sms till Expressen skriver hon:

"Jag avböjer att kommentera och ber att få hänvisa till MSBs presstjänst."

Expressen avslöjar Sverigedemokraterna

15 november 2012:

Expressen avslöjar hur ledande SD-politiker beväpnat sig med järnrör och strött rasistiska och sexistiska uttalanden kring sig under en festnatt på stan.

29 november 2012:

Expressen avslöjar hur riksdagsman Lars Isovaara utstött grisljud mot en riksdagsvakt. Han anklagar felaktigt invandrare för att ha stulit en väska. Han avgår senare.

26 april 2013:

Expressen avslöjar hur riksdagsman Markus Wiechel använt grovt rasistiska uttryck i en chatt på Facebook. Han beskriver bland annat afrikaner som "aphelveten".

10 december 2013:

Expressen avslöjar hur ett stort antal SD-politiker över hela landet skrivit anonyma rasistiska och förnedrande artikelkommentarer på hatsajter som Avpixlat.

September 2014:

I valrörelsens slutskede avslöjade Expressen i samarbete med Researchgruppen att 18 SD-politiker under falska namn spridit rasistiskt näthat. Dag efter dag veckan innan valdagen skakades partiet av nya avslöjanden. Alla 18 SD-politiker avgick självmant eller uppmanades av partiledningen under hot om uteslutning att avgå och avsäga sig sina kandidaturer. En av dem som avslöjades var en av Jimmie Åkessons närmaste män, ordföranden för SD-Stockholm Christoffer Dulny, som bland annat skrivit grovt rasistiska kommentarer om att "araber har våldsammare gener" och att "invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera". Expressens och Researchgruppens avslöjande är nominerat till Stora journalistpriset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag