Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Militären släcker nätet – protesterna forsätter

Expressens utrikesredaktör kommenterar vad som hänt.
Foto: SOPA IMAGES / AUNG KYAW HTET / SOPA IMAGES/SIP SIPA USA
Foto: SOPA IMAGES / AUNG KYAW HTET / SOPA IMAGES/SIP SIPA USA

Tiotusentals kräver att rikskansler Aung San Suu Kyi släpps på fri fot. Trots nedsläckt internet fylldes Myanmars gator av demonstranter i röda panband som uttryckte sitt missnöje mot militärkuppen.

– Jag har alltid ogillat militären, men nu föraktar jag dem, säger Maea, 30, till The Guardian.

Kravallpoliser och två lastbilar med vattenkanoner stod uppradade vid universitetet i Yangon, Myanmar, på lördagen. På den statskontrollerade tv-kanalen MRTV rullade militärpropaganda och kontakterna med omvärlden hade kapats sedan militären släckt internetuppkopplingen i stora delar av landet.

– De tror att de kan stänga världen ute och göra som de vill, säger Phil Robertson, biträdande chef på Humans Rights Watch filial i Asien, till The Guardian. 

Men tilltagen från militären, som på måndagen tillfångatog landets rikskansler Aung San Suu Kyi och tog kontroll över landet, hindrade inte demonstranterna från att ta till gatan.

Flera tusen personer sökte sig till universitetet i Yangon, de bar röda panband, det nationella demokratiska förbundets färger, och sträckte tre fingrar mot luften – en Thailändsk prodemokratisk gest.

”Ner med militärdiktaturen”, skanderade de enligt The Guardian.

Åtalas för import av walkie talkies

Många bar också foton och bilder på Aung San Suu Kyi och de kräver hennes frisläppning. Hon åtalades formellt i onsdags, för att ha brutit mot landets importregler genom att ha tagit med sig sex stycken Walkie-talkies.

Samtidigt har flera av hennes allierade gripits. President Win Myint misstänks för brott mot coronarestriktionerna och Sean Turnell, ekonomisk rådgivare till Aung San Suu Kyi, uppgav på lördagen för Reuters att även han skulle gripas.

Militärkupp i Myanmar – Aung San Suu Kyi bortförd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.