Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Militären förbereder stängning av gränsen

Nu på måndagsmorgonen ökade militärstyrkan markant framme vid gränsen. De mobiliserar och positionerar ut sig längs med stängslet som går över gränsen.

Foto: Meli Petersson Ellafi

Militären anländer till gränsen, igår natt var de cirka åtta på plats, nu är de minst ett 50-tal. Det kommer bara fler och fler bilar fulla med militärer.

Foto: Meli Petersson Ellafi

Under natten kör polisen fram fler och fler bussar, nu kör de dem direkt till tågstationen i Röszke istället för till ett annat flyktingläger. De vill tömma hela lägret på flyktingar så snabbt som möjligt inför stängningen av gränsen på tisdag.

Foto: Meli Petersson Ellafi

En liten pojke sticker ut huvudet genom fönstret och tittar ner på människorna som inte kommer med på bussen. Kön har slingrat sig lång hela dagen, de flesta har köat ett tiotal timmar utan att komma därifrån.

Foto: Meli Petersson Ellafi

Framåt natten börjar det bli förtvivlat framme vid kön. Människor splittras från sina familjer, barn gråter, polisen skriker och människor ramlar ihop av utmattning. De flesta där har köat i över 14 timmar, ingen vågar lämna kön för att de är rädda att de inte ska komma därifrån.

Foto: Meli Petersson Ellafi

Ahamad Mohmmdi sitter med sin familj i skuggan och väntar på att få gå på bussen, hans brors fru håller deras plats i kön. Då kommer plötsligt en vakt och ger dem direktiv på var de kan stå.

Foto: Meli Petersson Ellafi
Flyktingarna är oroliga, ingen vet vad som kommer att hända eller när de kommer därifrån. Polisen säger inte var de kör dem eller om de kommer att behöva ge ett fingeravtryck sen. Foto: Meli Petersson Ellafi
Hasti Mohmmdi, 4 ligger i sin storasyster Fatimas famn och vilar i väntan på att få gå på bussen. Foto: Meli Petersson Ellafi

Rasad, 3 springer runt på spåret och leker med stenarna i väntan på att få åka ifrån flyktinglägret. Han har rest i 50 dagar med sin familj ifrån Herat i Afghanistan innan de kom fram till lägret precis vid gränsen mellan Serbien och Ungern.

Foto: Meli Petersson Ellafi
Stefan Löfven mötte i dag EU-parlamentets talman Martin Schulz. Foto: Maja Suslin/Tt
1 / 11

Oron växer vid gränsen mellan Ungern och Serbien som på tisdag ska stängas.

Den militära närvaron på platsen har ökat och flyktinglägret som ligger precis på gränsen håller på att tömmas på folk.

Samtidigt höjs röster från flera länder om skarpare gränskontroller inom EU.

Österrike ska skicka uppemot 2200 soldater till gränsen mellan Österrike och Ungern och införa en strängare gränskontroll, rapporterar AFP.

– Jag är hoppfull när jag hör att folk vill göra mer men också bekymrad över att vissa inte vill ta sitt ansvar, säger statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens.

Den stora flyktingströmmen till Europa har lett till att röster nu höjs från flera länder om skarpare gränskontroller. På flera håll har den militära närvaron ökat och gränserna åter stängts.

Den desperata flyktingsituationen ska diskuteras på ett extrainsatt krismöte i EU på måndagseftermiddagen.

Innan dess höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens i Rosenbad tillsammans med EU-parlamentets talman Martin Schulz. De inledde med att konstatera att det beräknas komma en miljon flyktingar till EU i år.

– Och ja, vi kan klara det om vi har ett fungerande system, säger Stefan Löfven.

Han fortsätter:

– Jag är hoppfull när jag hör att folk vill göra mer men också bekymrad över att vissa inte vill ta sitt ansvar. Vi har diskuterat behovet av en gemensam lösning.

Håller på att tömma flyktinglägret

Vid gränsen mellan Ungern och Serbien har den militära närvaron ökat under den gångna helgen. I gränsstaden Röszke har hundratals desperata flyktingar samlats för att få mat, vatten och vila innan de rör sig vidare mot Västeuropa. Bara under söndagen ska över 5800 flyktingar ha passerat vilket är den högsta siffran på ett dygn.

På tisdag, 15 september, kommer gränsen vid Röszke att stängas och premiärministern Viktor Orbán har tidigare sagt att man kommer att gripa flyktingar som tar sig in illegalt i landet.

Enligt ungerska myndigheter kan så många som 30 000 flyktingar släppas igenom från Serbien innan gränsen stängs på tisdagen, rapporterar AFP.

 

 

Frilansfotografen Meli Petersson Ellafi finns på plats vid gränsen mellan Ungern och Serbien. Hon berättar att stämningen under måndagsmorgonen har varit lugnare jämfört med söndagskvällens oroligheter.

– De håller på att tömma flyktinglägret på gränsen och säger att de ska köra alla till tågstationen, men vägen dit är avstängd för journalister, säger Meli Petersson Ellafi.

En man som hon pratat med vädjar till omvärlden för hjälp - allt han och de andra flyktingarna vill är att få korsa gränsen.

– Vi vill bara korsa gränsen, vi är väldigt tacksamma. Vi flyr från bomber och död, om vårt land hade varit säkert hade vi inte flytt. Vi kan inte göra något annat, snälla hjälp oss, säger mannen.

Tyskland stänger gränsen

Men trots flyktingarnas vädjan höjs nu röster från flera EU-länder om skarpare gränskontroller. Under söndagseftermiddagen kom beskedet om att Tyskland lämnat Schengensamarbetet tillfälligt för att kunna hantera situationen, enligt The Guardian.

På måndagen meddelade landets vicekansler Sigmar Gabriel att uppemot en miljon flyktingar kan komma till Tyskland i år, rapporterar AFP.

Han öppnade i förra veckan upp för att Tyskland kunde ta emot uppemot 500 000 flyktingar per år under ett par års tid.

 

 

Landets inrikesminister sa i ett uttalande att man kommer att införa tillfälliga gränskontroller mellan Tyskland och Österrike för att hantera den stora ström med flyktingar som nu kommer.

Tysklands linje får stöd av moderatledaren Anna Kinberg Batra. Hon intervjuades under måndagen i Ekot och öppnar där upp för att Sverige bör göra som Tyskland och skärpa gränskontrollerna.

– Jag har förståelse för det för vi har en akut situation i Europa just nu och jag tycker att vi bör överväga liknande åtgärder för svensk del också. Regeringen bör ha beredskap för det, säger Anna Kinberg Batra till Ekot.

Justitieminister Morgan Johansson var pessimistisk när han anlände till Bryssel för möte med sina kolleger på måndagen. På frågan om det kan bli aktuellt att som Tyskland återinföra gränskontroller, svarar Morgan Johansson.

– Jag har noterat hur Tyskland har gjort och ser att andra länder vill återinföra gränskontroller med hänvisning till Schengenregelverket. Om det finns en allvarlig risk att man inte kan upprätthålla säkerhet och ordning då finns den här möjligheten. Men för svensk vidräkning ser vi inte den situationen nu.

Är en säkerhetsrisk

Flera andra röster har även höjts för strängare gränskontroller under måndagen. Både Österrike och Slovakien följer Tyskland och inför gränskontroller, rapporterar AFP.

– Om vi inte gör det kommer landet inom loppet av några få dagar bli fullständigt överbelastat, kommenterar Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz tanken på gränskontroller för etermediebolaget ORF

Under måndagsförmiddagen kom nyheten om att Österrike skickar militär till landets gräns mot Ungern och inför en strängare gränskontroll. Det rör sig om uppemot 2200 militärer enligt Österrikes förbundskansler Werner Faymann, rapporterar AFP.

 

 

Även i den danska debatten kommer krav om att skärpa kontrollerna.

– Vi har helt enkelt nått bristningsgränsen och säkerhetsriskerna med att fortsätta utan gränskontroller är för stora, säger Simon Faber, överborgmästare i Flensburg, tysk gränsstad mot Danmark.

Den danska integrationsministern Inger Støjberg avfärdar dock förslaget och säger till Ritzau att säkerheten är god.

Frankrike vill också införa kontroller längs med Europas gränser - speciellt vid gränserna i Grekland, Italien och Ungern. Detta för att kunna hantera det stora inflödet av flyktingar och skilja dessa från ekonomiska migranter.

– Bakom denna humanitära realitet står en europeisk realitet, sa Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve.

I dag håller EU ett krismöte i Bryssel om den pågående flyktingkrisen, för att diskutera EU-kommissionens förslag om att fördela ytterligare 120 000 asylsökande inom unionen. Från Sverige reser justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!