Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Militären Deniz spårlöst borta: ”Väldigt allvarligt”

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Deniz Arda försvann 13 november.
Foto: Deniz Arda
Yrkesmilitären tros ha varit på väg ut för en springtur i samband med försvinnandet.
Foto: Privat
Imren Arda beskriver sin bror som trevlig, socialt kompetent och ordningssam.
Foto: Privat

När Imren Arda fick höra att brodern Deniz Arda, 31, var försvunnen visste han omedelbart att något var fel.

Han beskriver yrkesmilitären som social och ordningssam – någon som aldrig skulle missa en övning.

– Det hela som har hänt är väldigt sorgligt, bedrövligt.

Den 13 november lämnade Deniz Arda lägenheten i centrala Stockholm för en löprunda. Sedan dess har han varit försvunnen.

Initialt misstänkte polisen inget brott, men i början av veckan ändrades det. Nu rubriceras försvinnandet som människorov.

Brodern om försvinnandet

Storebrodern Imren Arda minns det första samtalet om att Deniz saknades. Den 31-åriga yrkesmilitären skulle ha deltagit vid en övning i Arvidsjaur men dök aldrig upp.

– Jag blev underrättad av hans chefer om att han missat en resa i arbetet och omedelbart begrep jag att det var något väldigt allvarligt. Vi finner det högst osannolikt att han skulle missa en sådan resa avsiktligt, utan att meddela arbetsgivaren, säger han.

Imren åkte till lillebroderns lägenhet efter samtalet. Både plånbok och mobiltelefon fanns kvar där inne, men inte motionsklockan som Deniz ofta använde vid springturer.

– Sedan gick jag till polisstationen och gjorde en polisanmälan.

Stor sökinsats

På söndagen deltog omkring 350 personer i en sökinsats ledd av Missing People i Tyresta nationalpark. Ännu är det inte klart exakt var Deniz försvann, och sökområdena är därför stora.

– Det hela som har hänt är väldigt sorgligt, bedrövligt. Men i den stora sorgen är det lite glädjande och rörande att se att så många bryr sig. Det värmer i hjärtat, säger Imren Arda.

Han vill inte spekulera om framtiden, utan tittar kortsiktigt framåt.

”Han är ingen rambo”

Imren beskriver brodern som en trevlig, socialt kompetent och ordningssam person. Någon som var omtyckt av kolleger, arbetsgivare, nära och kära.

– Jag känner inte till en enda person som har haft något negativt att säga om honom, säger han och fortsätter:

– Jag kan föreställa mig att allmänheten har en viss bild av militärer med tanke på all utbildning de går igenom. Men han är ingen rambo till karaktären. Han är en väldigt ödmjuk, snäll och omtänksam person. Han tycker om många saker som andra som inte är militärer tycker om, som att baka, grilla och se på komediserier.


Se mer

Deniz Arda skulle ut på en löprunda – är försvunnen sedan dess.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.