Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska försvarets fordonsregister lämnades till utlandet

Fordon som tillhör Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Försvarets radioanstalt har funnits i de register som låg öppet tillgängliga för tekniker i utlandet. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Försvarsutskottet väntas hålla ett extrainsatt sammanträde i riksdagen i dag. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Hela det svenska militära fordonsregistret fanns med i den information som skickats från Transportstyrelsen till tekniker i utlandet, skriver SVT.

– Det här är verkligen en sorglig och djupt allvarlig nyhet, det bekräftar de farhågor som funnits, säger Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott, till SVT.

Fordon som tillhör Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Försvarets radioanstalt har funnits i de register som låg öppet tillgängliga för tekniker i utlandet. 

Det visar dokument från Försvarsmakten som SVT tagit del av, efter att Transporstyrelsen lät skicka data till tekniker i utlandet som inte hade sekretessprövats.

I februari förra året ska Försvarsmakten ha fått information från Säpo om att Transportstyrelsen hade skickat sin it-drift till tekniker i bland annat Tjeckien och Serbien. 

 

LÄS MER: 6 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen

 

"Högintressant för främmande makt"

På grund av tidspress skickades informationen utan att först sekretessprövas av svenska myndigheter. Försvarsmakten skriver i dokumenten att informationen ska ha gått via IBM:s kontor i Serbien.

– Om de här uppgifterna har råkat i främmande händer så är det information som torde vara högintressant för främmande makt, säger Allan Widman, till SVT.

De skriver vidare att försvarsutskottet väntas hålla ett extrainsatt sammanträde i riksdagen i dag, tillsammans med infrastrukturminister Anna Johannson (S) och representanter från Transportstyrelsen och Säpo.

– Jag vill veta om det är så att vårt militära och civila försvar har skadats, om så är fallet, vad regeringen nu gör för att begränsa den eventuella skadan, säger Allan Widman, till SVT.