Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mila, 16, dödshotas efter liven om islam

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Quotiden är ett franskt tv-program där man diskuterar politik, musik och kultur. Flera politiker har varit med i programmet bland annat Christiane Taubira.Foto: Skärmdump / Tv-programmet Quotiden
Instagramklippet fick stor spridning och till att börja med så valde Mila att hålla sig undan både press och sociala medier. Men i början av februari klev hon fram i tv-programmet. Foto: Skärmdump / Privat/Milas instagram/

Mila Orriols, 16, sa att hon hatar islam och att Koranen är hatisk. 

Efter det har hon fått motta döds- och våldtäktshot, skriver Daily Mail

– Jag ångrar inte min hädelse, sa hon i det franska tv-programmet ”Quotidien”.  

Mila Orriols, 16, från Lyon i sydöstra Frankrike, brukar sjunga, sända live och prata med sina följare på Instagram. I bakgrunden på hennes videor finns en HBTQ-flagga. När en av hennes följare började trakassera henne och sa att hon kränkte deras Gud publicerade hon en video där hon sa att hon hatade religion i allmänhet och islam i synnerhet. 

– Jag hatar religion. Det finns inget annat än hat i Koranen, islam är skit, det är vad jag tycker, säger hon i klippet. 

Därefter strömmade det in hot och hat mot henne och polisen beslutade att hon var tvungen att lämna sin skola för sin egen säkerhetsskull. 

Debatt om yttrandefrihet 

Instagramklippet blev viralt och har väckt en stor debatt i Frankrike om yttrandefrihet. I början av februari var Mila Orriols med i pratshowen ”Quotidien”. Under intervjun säger 16-åringen att hon inte ångrar det hon sa och att hon är ateist. 

– Jag ville bara häda, jag ville prata om religion och säga vad jag tyckte. Det var allt. Men det finns två saker jag ångrar, för det första att jag sa det på sociala medier och att jag var så vulgär. Jag kunde ha argumenterat bättre, säger hon i programmet. 

https://twitter.com/Qofficiel/status/1224418961649029120

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.