Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pence går emot Trump – kan avsätta honom

Pence går emot Trump i kongressen
Mike Pence blev tvungen att fly mobben under stormningen – efter att Trump hetsat anhängarna utanför kongressen.
Foto: POOL VIA CNP / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Vicepresident Mike Pence behåller möjlighet att avsätta Trump.
Foto: POOL VIA CNP / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Donald Trump har inte pratat med Pence sedan i onsdags, enligt CNN.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Mike Pence kan fortfarande komma att avsätta Donald Trump, rapporterar CNN. 

Vicepresidenten har inte pratat med Trump sedan stormningen – och ska enligt Reuters nu närvara vid Joe Bidens presidentinstallation. 

Vicepresidenten Mike Pence har duckat frågan om han kan komma att använda det 25:e tillägget i konstitutionen mot Donald Trump. Nu rapporterar CNN att han inte utesluter förfarandet, och citerar källor nära vicepresidenten. Enligt tv-kanalen väljer Pence att behålla möjligheten att avsätta Trump, ifall att presidenten skulle bli mer instabil. 

Källan uppger också att det finns en oro inom Pences team för att Trump skulle göra något förhastat, som skulle kunna äventyra nationens säkerhet om förfarandet genomförs. 

Vicepresidenten utsattes för ett hårt tryck av Trump inför den 6 januari. Trump krävde att Pence stoppade processen i kongressen som godkände valresultatet. När Pence vägrade så blev Trump rasande – och talade öppet inför folkmassorna om sin besvikelse på vicepresidenten. När mobben sedan angrep kongressbyggnaden var det flera som letade efter just Mike Pence.

Tänker närvara den 20 januari

Enligt källor till CNN har Mike Pence och Donald Trump inte talat sedan attacken i onsdags. 

Tv-kanalen rapporterar däremot att Mike Pence avser att närvara den 20 januari när Joe Biden svärs in som USA:s nästa president. Något som Donald Trump meddelat att han själv inte tänker göra. 

Joe Biden välkomnar att vicepresidenten följer traditionen och ska delta i presidentinstallationen. 

– Jag tycker att det är viktigt att vi försöker hålla fast vid hur våra historiska föregångare gjort för att upprätthålla hur en administration förändras. Så Mike, vicepresidenten, är välkommen! Vi är hedrade att honom där, och gå vidare med övergången, säger Biden enligt CNN. 

Så kan Trump stoppas från att kandidera igen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.