Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mike Pence om Montenegros Nato-medlemskap: "Historisk prestation"

USA:s vicepresident Mike Pence är ute på en Europaturné. Han har bland annat besökt Montenegro, för att befästa landets inträde i Nato.
Foto: BORIS PEJOVIC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
– Det är en bekräftelse att drömmar kan bli sanna, att hårt arbete lönar sig, säger Montenegros premiärminister Duško Marković om Nato-inträdet.
Foto: BORIS PEJOVIC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s vicepresident Mike Pence besöker Montenegro för att befästa landets inträde i Nato-gemenskapen.

– Det är en extraordinär prestation, säger han.

USA:s vicepresident Mike Pence har besökt Montenegro under sin Europaturné för att diskutera landets nyvunna Nato-medlemskap. Under en presskonferens tillsammans med premiärmininstern Duško Marković gratulerade han landet.

– Vi anser Nato-medlemskapet att vara en historisk prestation och ett tecken på landets styrka, tio år efter att man fått sin självständighet.

Han fick medhåll av premiärministern som kallade det för en "stor dag".

– Det är en bekräftelse att drömmar kan bli sanna, att hårt arbete lönar sig.

Europaturné

Det här är första gången en av USA:s vice presidenter besöker landet. Pence har tidigare i dagarna besökt Estland, där han slog fast att Ryssland, "den oförutsägbara grannen", är det största hotet mot baltstaterna. Han konstaterade vidare att USA tänker skydda Baltikum mot Ryssland.

– Ett starkt och enat Nato är viktigare i dag än vid något tillfälle efter kommunismens kollaps för ett kvart sekel sedan, säger Pence.

Han ska nu vidare till Georgien. Med sig på Europaresan har han sin fru Karen Pence.


LÄS MER: Pence: Ryssland största hotet mot baltstaterna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.