Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mikaela, 22: "Första gången jag går i bikini"

"Det är sådan jäkla befrielse" Foto: Privat
Mikaela ändrade sitt flöde på bland annat Instagram. Foto: Privat

Mikaela Andersson, 22, tröttnade på att må dåligt och gömma sin kropp.

Nu vågar hon äntligen bära bikini.

– Det är sådan jäkla befrielse. Det är det verkligen, säger hon.

Mikaela Andersson minns skammen under de tidiga tonåren.

– Jag har varit överviktig så länge jag kan minnas. Det har legat en skam i det. Det börjar i modellbranschen, alla ser ut på ett visst sätt, säger hon.

Att smal skulle vara lika med snygg är en föreställning som plågat henne. Nu är Mikaela 22 år, och mycket har förändrats. Hon skrev nyligen ett inlägg på sin blogg, i vilket hon la ut bilder på sig själv i bikini – något som tidigare varit otänkbart Mikaela.

– Det här är i princip första gången jag gör det, säger Mikaela om att bära bikini.

Vill se fler olika kroppar

Mikaela Andersson berättar att bristen på förebilder med andra typer av kroppar än samhällets ideal var grunden till hennes osäkerhet.

– Man måste få in mer variation och visa mer av olika kroppar och människor. Om jag under mina tonår hade haft en förebild som vägde mer, och sett att andra vågade visa sina kroppar, hade kanske också jag vågat. Det hade hjälpt mitt självförtroende och min självkänsla, säger hon.

På egen hand lyckades hon vända de jobbiga tankarna till något positivt och stärkande.

– Jag började träna. Jag är fortfarande överviktig men jag trivs mycket bättre, det har verkligen hjälpt. Jag har också varit med om mycket det senaste året, som har fått mig att omvärdera. Hur man ser ut är inte hela världen, så länge man mår bra.

Mikaela slutade följa modeller med smala kroppar i sociala medier. Foto: Privat

"Har gömt mig hela mitt liv"

"Det är helt galet hur långt jag har kommit i vägen mot att acceptera min kropp", skriver Mikaela Andersson i sitt blogginlägg, där hon har lagt ut nio bikinibilder.

– Det är sådan jäkla befrielse. Det är det verkligen. Det är som att jag har gömt mig i hela mitt liv, och nu vågar jag visa upp mig. Det är en helt fantastisk känsla, säger hon.

Nu mår hon bättre - och efterlyser fler förebilder med andra kroppstyper än idealet. Foto: Privat

Nu har Mikaela gjort stora framsteg när det kommer till självförtroendet. Bland annat slutade hon följa modeller med smala kroppar i sociala medier, och bytte i stället ut dem mot plus size-modeller och kroppspositivistiska konton.

– Variera flödet av det du ser. Det tycker jag är skönt att få se dagligen, och jag tror att ett självförtroende följer efter.