Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikael sprang i mål med Hugo i famnen

<p>"Speakern uppmärksammade att vi var inne i stadion och jag tror att nästan alla ställde sig upp och applåderade. Jag lyfte upp Hugo ur vagnen när det var ungefär 150 meter kvar och sprang i mål med honom", säger Mikael Nordmark.</p>Foto: Martina Huber
För ungefär 1,5 år sedan började Mikael att springa tillsammans med sonen i barnvagnen och nu har de avverkat flera lopp tillsammans. I går deltog de i Stockholm Maraton för andra gången.Foto: Privat

Sexårige Hugo och hans pappa Mikael Nordmark har för andra gången deltagit i Stockholm Marathon. Med barnvagnen i högsta hugg och ett glatt team tog de sig i mål inför en jublande publik.

– Det är något speciellt att springa ett lopp med Hugo, det är så mycket känslor.

Hugo Nordmark, 6, föddes med en ovanlig hjärnskada och diagnosticerades med lissencefali – vilket innebär att hans hjärna är helt slät jämfört med en normal hjärna som har veck.

Hugo har stora begränsningar och är i behov av hjälp dygnet runt eftersom han inte kan göra något själv, något som Expressen skrev om tidigare.

Men trots alla svårigheter som Mikael och hans fru Anna har mött så har inte det stoppat familjen från att göra saker.

Sprungit flera lopp

För ungefär 1,5 år sedan började Mikael att springa tillsammans med sonen i barnvagnen och nu har de avverkat flera lopp tillsammans. I går deltog de i Stockholm Maraton för andra gången.

– Jag var väldigt nervös av flera anledningar, jag hade lite problem med knät och sedan var det så klart vädret. Det började regna när starten gick och varade under hela loppet, säger Mikael.

Mikael och Hugo sprang med ett team på nio andra medlöpare som underlättade och banade väg för vagnen bland alla tusentals deltagare.

– De var jätteviktiga för oss eftersom det stundtals var väldigt trångt. De sprang framför oss och hojtade: "Nu kommer det en barnvagn". Men det viktigaste var att de bar på mediciner, mat, blöjor och extra ombyte till Hugo – så de hjälpte verkligen till.

"Alla ställde sig upp"

Teamet höll ett bra tempo under hela loppet och lyckades ta sig i mål på 4.29 – en tid som var 40 minuter bättre än förra året.

Men inget slår känslan av att komma in på stadion.

– Speakern uppmärksammade att vi var inne i stadion och jag tror att nästan alla ställde sig upp och applåderade. Jag lyfte upp Hugo ur vagnen när det var ungefär 150 meter kvar och sprang i mål med honom, säger Mikael och fortsätter:

– Det är något speciellt att springa ett lopp med Hugo, det är så mycket känslor.

Springer mycket i höst

I dag vilar de upp sig men inom kort är det dags för ytterligare tre lopp. I september anordnar de själva ett lopp i Täby där alla får delta.

– Tillsammans med föreningen Glädjeknuff anordnar vi ett lopp där tanken är att alla ska kunna vara med, oavsett om man kan springa själv eller inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.