Foto: Lehmann Martin
 Foto: Lehmann Martin

Mikael Persbrandt gripen - tog kokain

Publicerad
Uppdaterad
Skådespelaren Mikael Persbrandt, 47, greps i januari efter att ha tagit kokain på krogen.
Han har erkänt ringa narkotikabrott och tvingas böta 13 500 kronor.
Nu ska FN:s barnfond Unicef diskutera hans framtida roll som ambassadör.
Den 16 januari genomförde polisen en narkotikarazzia på krogen The Soap Bar i centrala Stockholm. Mikael Persbrandt greps när han lämnade utestället vid tvåtiden på natten. Han nekade först till brott, men efter att ett urinprov visat spår av kokain erkände han att han tagit drogen på krogtoaletten.
I polisförhör uppger Persbrandt att han ätit middag på en restaurang tillsammans med några vänner, då en bekant i mediasfären kom fram och erbjöd honom kokain. De gick in på krogtoaletten och han fick "lite kokain på toppen av en nyckel".

Var första gången

Enligt Persbrandt räckte mängden kokain knappt till en lina och han upplevde inte något speciellt rus. Däremot kände han sig lite påverkad av vinet han druckit under middagen.
Persbrandt säger i förhöret att det var första gången han tagit kokain och att han inte anser sig ha något missbruksproblem. Via ett strafföreläggande tvingas han nu böta 13 500 kronor.

Påverkar inte

På måndag börjar inspelningarna av den nya trilogin av Carl Hamilton-filmer, där Mikael Persbrandt har huvudrollen. Producenten Jan Marnell känner inte till att Persbrandt gripits för narkotikabrott, men säger att det inte påverkar produktionen och att skådespelaren har lagt om livsstil och tränat hårt inför rollen.
– Nej. Det här var någonting som hände i januari. Just den här tranformationen ser vi som som något väldigt positivt. Han är jättefräsch, säger han och syftar på Persbrandts nya kropp.

Tycker du fortfarande att han lämplig för rollen?
– Ja, absolut han är en av våra stora skådespelare. Han är Carl Hamilton nu. Jag tycker att han är perfekt för rollen.

Du är inte rädd för att det här ska svärta ned filmen?
– Nej, om man börjar gräva i de flesta människors liv kan man hitta både det ena och det andra.

"Olämpligt"

Sedan 2006 är Mikael Persbrandt ambassadör för FN:s barnfond Unicef. Informationschef Ingeborg Ekblom säger att skådespelarens beteende är olämpligt.
– Vi tar avstånd från att han har använt narkotika. Samtidigt vet vi att han varit väldigt öppen om sitt alkoholmissbruk tidigare. Han är en person som behöver jobba med sig själv och det utgår vi i från att han gör, säger hon.

Riskerar han att förlora sin roll som ambassadör?
– Vi har haft kontakt med hans agent nu på förmiddagen och kommit överens om att ha vårt vanliga avstämningsmöte inom kort. Då kommer vi att diskutera hans framtida roll.
Expressen.se har inte lyckats få tag på Mikael Persbrandt för en kommentar, men har talat med hans advokat.
– Det är en ringa förseelse som renderar i en dagsbot och den har han accepterat att ta. Det är inte konstigare än så, säger advokat Sargon De Basso.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag