Mikael Jansson lämnar SD och ansluter till Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALLMikael Jansson lämnar SD och ansluter till Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALL
Mikael Jansson lämnar SD och ansluter till Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALL
Förra SDU-ledaren Gustav Kasselstrand har värvat flera riksdagsledamöter till sitt nya parti. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURESFörra SDU-ledaren Gustav Kasselstrand har värvat flera riksdagsledamöter till sitt nya parti. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Förra SDU-ledaren Gustav Kasselstrand har värvat flera riksdagsledamöter till sitt nya parti. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNSD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mikael Jansson lämnar SD för nya partiet

Publicerad

Sverigedemokraternas tidigare partiledare Mikael Jansson är nästa riksdagsledamot att lämna partiet för nystartade Alternativ för Sverige. 

Riksdagsledamöterna Olle Felten och Jeff Ahl har redan anslutit sig till förre SDU-ledaren Gustav Kasselstrands parti. 

Mikael Jansson hävdar att det i synnerhet är frågan om alliansfrihet som motiverar avhoppet.

– Det är inget lätt beslut att ta, säger han. 

I mitten av mars presenterade förre SDU-ledaren Gustav Kasselstrand den första riksdagsvärvningen till hans parti Alternativ för Sverige. 

Olle Felten lämnade SD i mars

Riksdagsledamoten Olle Felten, som suttit i riksdagen sedan 2014, meddelande sitt beslut att lämna Sverigedemokraterna på en presskonferens. 

– Jag har under en längre tid känt att Sverigedemokraternas ledning inte har haft förmågan att hantera de interna problem som driver partiet åt fel håll. Jag ser Alternativ för Sverige till stor del som en motreaktion på den negativa partikulturen i Sverigedemokraterna, sa Felten. 

 

LÄS MER: Olle Felten lämnar SD för Alternativ för Sverige 

 

Olle Felten har också anslutit sig till Alternativ för Sverige. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURESOlle Felten har också anslutit sig till Alternativ för Sverige. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Olle Felten har också anslutit sig till Alternativ för Sverige. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Även Jeff Ahl har lämnat SD för det nya partiet Alternativ för Sverige. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESÄven Jeff Ahl har lämnat SD för det nya partiet Alternativ för Sverige. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Även Jeff Ahl har lämnat SD för det nya partiet Alternativ för Sverige. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Knappt två veckor senare var det dags igen – då riksdagsledamoten Jeff Ahl lämnade SD för Alternativ för Sverige. Han sa att ”Sverigedemokraterna är bortom all räddning” och uttryckte bland annat besvikelse över att partiet inte längre verkar vilja stoppa vinster i välfärden. 

 

LÄS MER: Jeff Ahl går från SD till Alternativ för Sverige 

Mikael Jansson lämnar SD

På en presskonferens klockan 14 på måndagen presenterades Jansson som Alternativ för Sveriges nya riksdagsvärvning, vilket Expressen berättade redan på förmiddagen. 

Han säger att det är frågan om alliansfrihet som nu får honom att lämna SD. Mikael Jansson säger att han räknar frågan om alliansfrihet som en av SD:s grundfrågor – och ogillar den förändring han uppfattar har skett. 

– Jag har upplevt att SD på senare tid börjat anpassa sig för mycket och släppa sina grundfrågor. Det tycker jag är ett stort problem, säger Mikael Jansson. 

– Det är inget lätt beslut att ta, säger han vidare. 

Enligt Jansson har "Sverigevänliga väljare" två alternativ – tycker man att Sverige ska stå utanför Nato är Alternativ för Sverige rätt parti. 

– Om man tycker att den militära alliansfriheten är viktig är AfS det bästa alternativet, säger han. 

Men Mikael Jansson uppger att han inte ser sina gamla partikolleger som sina fiender. 

– Jag betraktar inte Sverigedemokraterna som mina fiender på något sätt, utan som mitt näst närmaste parti, säger han.

Efter presskonferensen utvecklar Mikael Jansson sitt beslut att lämna SD för Expressen. 

– Jag tycker att SD har skjutit vissa grundfrågor till sidan och för mig som försvarspolitiker är den militära alliansfriheten väldigt viktig. Jag kämpar jättehårt för att Sverige ska kvarstå som icke-medlem i Nato och jag är oroad för vad som skulle hända om Sverige blev medlem i Nato – med den ökade krigsrisken, säger Jansson och fortsätter:

– När nu SD – för att röstmaximera eller underlätta för att få kontakter med Moderaterna – vill lägga sig platt i frågan om militär alliansfrihet, eller passa, så oroar det mig väldigt mycket. Det var det som fick mig att ta steget att lämna SD. 

Hur har SD visat rent konkret att de ”passar” i frågan om alliansfrihet?

– Partiledaren har varit ute i media ett antal gånger och sagt ganska tydligt att man vill förändra säkerhetspolitiken och att Åkesson ser SD:s motstånd mot Nato som en målkonflikt. Det finns otaliga exempel jag skulle kunna lista upp.  

Mikael Jansson bekräftar att han inte har pratat med Sverigedemokraternas partiledning inför avhoppet. 

– I och med den här presskonferensen vet partiledningen tillräckligt, säger han.

”Man måste markera” 

Det är en sak att bestämma sig för att hoppa av SD, men var det självklart att gå med i Alternativ för Sverige? 

– Det är tur att Alternativ för Sverige finns, för hade de inte funnits hade jag inte haft något att gå med i, säger Mikael Jansson. 

Var det aktuellt att bara lämna Sverigedemokraterna?

– Ja, det var det också. Man måste på något sätt markera när något förändras på ett sätt som man inte tycker är acceptabelt och den militära alliansfriheten är en väldigt central fråga för mig. 

Du har petats från SD:s riksdagslista inför valet. Varför ska man tro på att det du säger nu, om alliansfriheten, är det verkliga skälet till att du lämnar? 

– Det här är en process naturligtvis där SD:s partiledning vill förändra vår syn på säkerhetspolitiken. Sedan tappar oppositionen på olika ställen i partiet. Det är klart, det här är en sammanhållen process. Men det jag är besviken över är att SD lämnar grundfrågor till sidan. Att man vill gå in i förhandlingar med andra partier där man tonar ner de frågor som motiverar partiets existens. 

Mikael Jansson står på plats elva på den riksdagslista som Alternativ för Sverige också presenterade på måndagen. Han behåller sin riksdagsplats och avser sitta kvar i försvarsutskottet fram till valet.   

Jansson: AfS har bättre återvandringspolitik 

Enligt Mikael Jansson har Alternativ för Sverige har ”mycket goda” chanser att komma in i riksdagen efter valet i höst. Han kommer att fungera som försvarspolitisk talesperson för sitt nya parti, samt ska leda valarbetet i hemorten Göteborg. 

Vad förutom frågan om Nato är bättre med Alternativ för Sveriges politik?

– Det finns många frågor, men ta exempelvis det här med återvandringspolitiken. Alla i Sverige vet att integrationspolitiken har misslyckats och att vi behöver återvandringspolitik. Och Sverigedemokraterna borde ha varit det parti som sjösatt en väldigt bra återvandringspolitik redan – men har inte gjort det, säger Mikael Jansson och fortsätter: 

– Här har AfS också en viktig roll att fylla – att lägga en tydlig och bra återvandringspolitik. 

Du sa att Sverigedemokraterna inte är dina fiender. Kan du utveckla det?

– Jag har jobbat i 25 år i Sverigedemokraterna, det är tusentals medlemmar och jag känner hundratals medlemmar väl. Det är klart att de är mina vänner fortfarande, naturligtvis, och att SD i många frågor är mitt näst närmaste parti. Jag är inte någon stor motståndare till Sverigedemokraterna. 

Jansson var partiledare för SD mellan 1995 och 2005. Han ersattes av Jimmie Åkesson, som utmanade honom om partiledarskapet. Jansson stannade dock i partiet och valdes in i riksdagen 2010. 

Jansson petades från riksdagslistan

Fram till måndagen var Mikael Jansson SD:s försvarspolitiska talesperson. Men redan i slutet av februari stod det klart att han petats från SD:s riksdagslista inför valet i höst.  

Mikael Jansson har hamnat på kant med SD:s partiledning i flera frågor, bland annat rörande uteslutningen av just Gustav Kasselstrand 2015. Efter det petades Jansson från partistyrelsen. 

Mikael Jansson försvarande även riksdagskollegan Anna Hagwall – som blev utesluten i slutet av 2016 efter att ha skrivit en riksdagsmotion som syftade till att minska Bonnierkoncernens makt inom svensk media. 

 

 

Gustav Kasselstrand var mycket nöjd med sin senaste SD-värvning. 

– Mikael Jansson kommer att bli en viktig tillgång för oss, säger Kasselstrand, och håller fram Janssons långa politiska erfarenhet.   

Sverigedemokraterna kommenterar nu Mikael Janssons avhopp från partiet i en skriftlig kommentar till TT.

"Sverigedemokraternas valberedning och de valda ombuden på valkonferensen gav inte Mikael Jansson förnyat förtroende att företräda partiet i riksdagen under nästa mandatperiod. Det är mänskligt att bli besviken, men naturligtvis tråkigt om detta leder till att man vill ge igen mot partiet.", skriver SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson.

SD:s plan var enligt Karlsson att Mikael Jansson skulle ersättas av Roger Richtoff som försvarspolitisk talesperson under nästa vecka.

"Med anledning av dagens besked genomför vi denna förändring redan i dag. Roger har sedan riksdagsinträdet vuxit in i rollen och har betydligt större personlig erfarenhet av arbete inom försvarsmakten än vad Mikael Jansson har.", skriver Mattias Karlsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag