Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sittande publik ska tillåtas trots corona

Regeringen vill öppna upp för sittande publik.
Bianca Ingrosso har kritiserat reglerna.
Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / IBL Bildbyrå
Kulturminister Amanda Lind.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sarah Dawn Finer har skrivit ett uppmärksammat inlägg om begränsningarna.
Foto: OLLE SPORRONG
Nu öppnar regeringen upp för arrangemang med sittande publik med fler än 50 personer.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Artister och sportklubbar har rasat mot restriktionerna inom kultur- och idrottsbranschen.

Nu öppnar regeringen upp för arrangemang med sittande publik med fler än 50 personer.

– 50-personsgränsen ligger i nuläget fast som huvudregel, vi måste dock se till att den i onödan inte träffar verksamhet som kan bedrivas på ett säkert sätt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Ytterligare fem personer har dött i corona i Sverige – totalt 5 810 personer.

Under den senaste tiden har kulturvärlden satt hård press på kulturminister Amanda Lind (MP) och krävt förändringar kring begränsningen på 50 personer vid allmänna sammankomster.

På fredagen meddelade Lind och inrikesminister Mikael Damberg (S) att man utreder möjligheten att lätta på reglerna kring evenemang med sittande publik.

– Det handlar om att göra ett undantag för vissa evenemang med sittande publik som kan arrangeras på ett smittsäkert sätt, säger Damberg.

Folkhälsomyndigheten ska ta fram riktlinjer

Bland annat har Jonas Gardell skrivit en uppmärksammad artikel i Expressen där han har krävt kulturministerns avgång. Bianca Ingrosso var en av dem som delade artikeln med orden ”Avgå nu tack!”. Artisten Sarah Dawn Finer har också skrivit på Instagram om orättvisan med förbudet mot konserter – och inte fulla uteserveringar.

Gardell skriver nu på Facebook att han är glad att ministrarna ”äntligen väckts ur sin passivitet.” 

Men hur många som skulle kunna delta i sittande publikevenemang med de nya reglerna hänvisar regeringen till Folkhälsomyndigheten.

– Om man har två meters avstånd, vad är då rimligt att ha som gräns? Det får vi se vad Folkhälsomyndigheten svarar på, säger Mikael Damberg.

Kritik mot uteblivet stöd

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är också överens om att tillföra 2,5 miljarder till kultur och idrott i ytterligare krisstöd. 1,5 miljard ska gå till kultursektorn och 1 miljard till idrotten.

– Dagens besked om ändringar är en viktig signal, samtidigt är jag och regeringen medvetna om att det här inte löser sektorns alla problem, säger kulturminister Amanda Lind.

Det har framförts kritik om att de stöden som delats ut inte har har gått till personer med enskild firma, vilket är en stor del av kultursektorn. Angående stöd till egenföretagare sa Amanda Lind på pressträffen att ”det behövs mer även där.”

Förändringarna är tänkta att träda i kraft den 1 oktober, och förslagen skickas nu på remiss.

Se också:

Mikael Damberg:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.