Första gången Mikael Kulanko åkte alla lopp var 2012. Då hade han inspirerats av Carina Hammarstrand. Foto: Henrik HanssonFörsta gången Mikael Kulanko åkte alla lopp var 2012. Då hade han inspirerats av Carina Hammarstrand. Foto: Henrik Hansson
Första gången Mikael Kulanko åkte alla lopp var 2012. Då hade han inspirerats av Carina Hammarstrand. Foto: Henrik Hansson
Mikael kände att han ville ha något syfte med sin utmaning. "Jag började samla in pengar till Världens Barn och började åka alla loppen i samarbete med dem", säger han. Foto: Henrik HanssonMikael kände att han ville ha något syfte med sin utmaning. "Jag började samla in pengar till Världens Barn och började åka alla loppen i samarbete med dem", säger han. Foto: Henrik Hansson
Mikael kände att han ville ha något syfte med sin utmaning. "Jag började samla in pengar till Världens Barn och började åka alla loppen i samarbete med dem", säger han. Foto: Henrik Hansson

Mikael, 49, åker nio lopp – på tio dagar

Publicerad

Mikael Kulanko är kanske så nära som man kan komma till att vara en riktig superhjälte.

I sin Stålmannen-dräkt ska han åka nio lopp på bara tio dagar i samarbete med Världens Barn.

Och trots motgångar har han även hunnit träna flyktingar som ska delta i sitt livs första Vasalopp.

Mikael Kulanko, 49, är ingen elitidrottare men han kan nog inte heller kallas för en vanlig hobbymotionär. I år ska han åka nio lopp vid Vasaloppet – inom loppet av tio dagar. Totalt blir det 412 kilometer och det blir Mikaels femte gång som han åker alla lopp.

Första gången var 2012 då han inspirerats av Carina Hammarstrand som åkt alla lopp tidigare, men efter sin första gång kände Mikael att han ville ha något syfte med sin utmaning.

– Det utvecklades till att jag började samla in pengar till Världens Barn och jag började åka alla loppen i samarbete med dem. Sen har jag fortsatt med det, men förra året var det bara åtta lopp.

Drabbades av hudcancer

För att förbereda sig har Mikael tränat en hel del.

– Jag har varit ute och åkt långa distanser vid tillfällen som kanske inte är de mest gynnsamma, för att få upp den mentala styrkan, och så har jag försökt köra med lite tröga skidor och långa och många pass.

Men även en superhjälte på skidor möter motgångar. Mikael drabbades av hudcancer för en dryg månad sedan och opererades. Efter operationen har han genomgått behandlingar och bara för någon vecka sedan slutade han behandlingarna. Trots det är han optimistisk inför utmaningen.

– Det här är femte gången jag genomför det och jag ska inte säga den sista för det ska man aldrig säga, men det krävs så pass mycket så jag vet inte om jag har ork och förmåga att köra detta fler gånger.

Hur är dina förväntningar inför loppen?

– Med det här vädret som är just nu så är det fantastiska förutsättningar.

Dagens första lopp, Kortvasan, åker Mikael tillsammans med sin familj.

Engagemanget för barn

Idén till samarbetet med Världens Barn väcktes när Mikael var i en vårdnadstvist. Då engagerade han sig i ensamstående föräldrars frågor.

– Jag behövde ett sätt att kanalisera min pappafrånvaro och Världens Barn kändes så himla rätt och naturligt.

Frågorna han engagerade sig för då har fått honom att intressera sig allt mer för Världens Barns arbete. Något som även underlättar skidåkandet.

– Det blir tydligare, det är lättare att ta sig fram. Folk frågar "hur orkar du", men om man tänker på de här sakerna blir det mycket lättare.

– Det gäller att hitta glädjen i varje stund som finns. Fånga glädjen i alla ögonblick och försöka få energi från den omgivning man befinner sig i så man inte tänker hur långt det är för då blir det tufft.

Har tränat flyktingar

I sann Stålmannen-anda har Mikael även hunnit träna flyktingar inför deras livs första Vasalopp.

Flyktingarna, som kommer från Damaskus i Syrien, ville göra någonting som var typiskt svenskt och tackade ja till utmaningen att göra en svensk klassiker.

– Vi har haft kontakt sedan i höstas och den sjätte januari ställdes de på skidor för första gången i år och nu har vi tränat dem så pass att de ska klara både Halvvasan Vasaloppet.

– Tanken är att alla kan åka skidor, bara man får rätt förutsättningar, säger Mikael.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag