Mijailovic var påverkad av våldsdrog

Publicerad
Uppdaterad
Mijailo Mijailovic var påverkad av den verksamma substansen i Rohypnol när han mördade Anna Lindh, berättade tillförordnade överåklagare Agneta Blidberg i rättssalen på tisdagen.
Blidberg berättade att Mijailovic flera gånger begärt att få Flunitrazepam, den verksamma substansen i Rohypnol, men inte alltid fått sin vilja fram hos läkarna. På morddagen hade han dock tagit drogen/läkemedlet. - Mijailovic har medgett att han tagit Flunitrazepam. Han är väl medveten om vilken effekt den har, sade Blidberg, som hävdar att Mijailovic drevs av en känsla av orättvisa och hat mot kvinnor. Hämningslös aggression Där kan en förhållandevis enkel förklaring till det brutala dådet stå att finna. Grova våldsbrott under inflytande av Rohypnol har blivit så vanliga att polis och domstolar kraftigt skärpt sin syn på drogen. ''Det står helt klart att Flunitrazepams hämningsupplösande och aggressionshöjande effekter kan användas strategiskt i syfte att begå brott,'' skrev Högsta domstolen när den i höstas kraftigt skärpte straffen för innehav. Mijailovic och hans försvarare advokat Peter Althin har uppgivit att han flera gånger före mordet sökt men nekats psykiatrisk vård. Det argumentet, i kombination med att Mijailovic varit felmedicinerad, har varit en viktig del i försvaret. Argumentet har blivit allt vanligare efter de senaste årens grova våldsdåd utförda av psykiskt eller personlighetsmässigt störda personer. Söker ''vård'' Ofta är den ''vård'' som eftersökts just recept på Rohypnol eller andra bensodiazepiner, berättar Jeanne Ahlberg, chef för en rättspsykiatrisk vårdavdelning inom Stockholms läns landsting. Hon är inte överraskad över att även Mijailovic tillhör gruppen. - Väldigt många av det klientelet har tagit det här, ofta i samband med brottslighet, säger Ahlberg. Begäran om vård i form av sådana recept är ''synnerligen vanlig a'' inom frivården, säger hon. - Initialt vill nästan alla ha det. Inom kriminalvården skrivs det inte ut, men de kan naturligtvis gå till vilken doktor som helst. Läkemedel som innehåller Flunitrazepam säljs i mycket stor skala legalt i Sverige, och når missbrukare via smuggling, överförskrivning och stölder. Enligt polisen och en lång rad experter används drogen medvetet av kriminella för att bli bättre på att begå brott. - Det de säger själva är att det klipper bort ångest och skuldkänslor, man blir iskall. Rånare brukar ta det för att genomföra dåden utan att bli nervösa och behöva ta hänsyn till de stackare som sitter där bakom rutan, säger Ahlberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag