Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mijailo Mijailovic stoppas – tvingas kvar i Sverige

Anna Lindhs mördare, Mijailo Mijailovic har ansökt om att få avtjäna sitt straff i Serbien, men får nu nej från Kriminalvården på en eventuell flytt.
Foto: POLISEN TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Anna Lindh-mördaren Mijailo Mijailovic, 42, vill avtjäna sitt livstidsstraff i Serbien – men stoppas av svenska Kriminalvården. 

Detta enligt handlingar som Expressen tagit del av. 

Det var den 10 september 2003 som utrikesminister Anna Lindh mördades på varuhuset NK i Stockholm. I december 2004 dömdes Mijailo Mijailovic för mordet.  Under tiden i fängelset har han suttit både på tunga anstalter och på rättspsykiatriska kliniker. 2011 flyttades han från anstalten Tidaholm till Kumla.

Mesta tiden på rättspsyk

Expressen har tidigare skrivit om att han suttit endast under begränsade tider i fängelser. Den större delen av sin inlåsta tid har han tillbringat på rättspsykiatriska kliniker.

Mijailovic har tidigare ansökt om att få avtjäna sitt straff i Serbien. I en ny ansökan som behandlats av Kriminalvården har han anfört att han har en betydligt starkare anknytning till Serbien än till Sverige.

Han anför också att han ”till dags dato avtjänat lång tid av sitt fängelsestraff” och att han vantrivts under hela sin vistelse. I skrivelsen står också att han skulle kunna vara betydligt mer anonym i sin tillvaro i Serbien vilket skulle kunna medföra en ”markant förbättring i hans tillvaro”.

”Mycket skör”

Det anförs också från honom själv via hans offentliga biträde att hans sociala återanpassning ”kommer att underlättas avsevärt vid en framtida frigivning i Serbien”. Han hävdar att han är villig att underkasta sig maxstraffet i Serbien. Det anförs via ombudet att Mijailo Mijailovics hälsotillstånd är ”mycket skört” och att han önskar få tillbringa sin sista tid i livet i sitt hemland.

Mijailo Mijailovic livstidsstraff är ännu inte tidsbestämt. I avslaget om förflyttning till Serbien från svenska Kriminalvården står det att man bedömer att ”påföljden vid en överföring inte kan anpassas till livstids fängelse”. Beslutet togs 16 december förra året.Hon var god vän till Anna Lindh – berättar hon om sorgen:

UR ARKIVET: Elisabeth Dahlin var god vän till Anna Lindh – nu berättar hon om sorgen. Inslag från 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.