Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miguel Díaz-Canel blir ny ledare för Kuba

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Raúl Castro (till vänster) tackas av på det kubanska kommunistpartiets kongress. Till höger är Miguel Díaz-Canel, som väntas ta över stafettpinnen.
Foto: ARIEL LEY ROYERO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter 62 år har Castro-eran på Kuba tagit slut.

Ny ledare för landets kommunistiska parti är Miguel Díaz-Canel.

Han ersätter den snart 90-årige Raúl Castro – bror till tidigare diktatorn Fidel Castro.

På måndagen avslutas det kubanska kommunistpartiets kongress. I samband med det slutar 89-årige Raúl Castro, yngre bror till Fidel Castro, som första sekreterare för partiet.

Hans efterträdare är 60-årige Miguel Díaz-Canel, som varit president i landet sedan 2018.

Raúl Castro säger att han har ”fullföljt sitt uppdrag och har tillförsikt om 'faderlandets' framtid”, skriver australiska ABC. Men det icke-demokratiska landet har ekonomiska problem till följd av coronapandemin och USA:s sanktioner under Donald Trump.

Hoppas på reformer

Nu hoppas man att reformer och ett mer välvilligt USA ska stärka landets ekonomi igen, vilket i sin tur kan bättra på stödet för kommunistpartiet bland unga kubaner.

Samtidigt behöver 60-åringen de mer hårdföra kommunisternas godkännande för att inte förlora makten igen, enligt Kubaexperten och professorn Ted Henken.

– Regeringen är livrädd för förändring som de inte har kontroll över, eftersom det skulle hota deras ekonomiska och sociala position, säger Henken, verksam vid Baruch College i New York till New York Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.