Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migrationsverkets personal vädjar om hjälp: Smitthärd

Utanför ett av Migrationsverkets kontor.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kritiken mot Migrationsverkets hantering av coronaviruset växer. 

Nu slår flera medarbetare i Sundbyberg larm om att läget är ohållbart. 

– Man undrar om det är någon i ledningen som tänker, säger en kvinnlig teamledare på myndigheten. 

Under tisdagen rapporterade Expressen om asylrättsadvokater som riktade skarp kritik mot Migrationsverket gällande coronasmittan. 

Enligt advokat Enar Bostedt riskerar väntrummet hos Migrationsverket i Sundbyberg att bli ”en av de största smittspridarna” av viruset. Än så länge har det inte förekommit några bekräftade fall av corona bland personalen eller de sökande på Migrationsverket, men minst en tolk har blivit sjuk i coronaliknande symptom. 

Det är Ravinder Mahoon, rättstolk i ryska. Han har en rad olika uppdrag, bland annat på Migrationsverket i Sundbyberg. Där har det har funnits en oro för coronasmittan även bland tolkarna berättar han. 

– Vi som tolkar har känt oss lite ängsliga för situationen i Sundbyberg. Det är mycket folk i väntrummet och vi sitter nära varandra i mötesrummen. 

Tolken Ravinder Mahoon som blev sjuk en dryg vecka efter sitt besök på Migrationsverket.Foto: Privat / Privat

Just nu ligger Ravinder Mahoon hemma och är sjuk. Han vet inte vem som har smittat honom men säger att han blev sjuk efter att ha besökt Migrationsverkets lokaler. 

– Jag var i Sundbyberg senast för två veckor sedan. En dryg vecka efter mitt besök blev jag väldigt sjuk. Jag har inte testats för coronaviruset men jag har liknande symptom, säger han. 

Vet du om du blev smittad på Migrationsverket? 

– Det är svårt att säga exakt eftersom inkubationstiden är mellan 2 och 14 dagar.  

Vad skulle du vilja att man gjorde åt läget i Sundbyberg? 

– Jag skulle kunna tolka korta samtal på telefon, det kan jag ju göra hemifrån. Saker måste skötas annorlunda i tider som dessa, säger Ravinder Mahoon. 

”Det där förbannade väntrummet”

Även flera arbetsledare på Migrationsverket slår nu larm om läget. En kvinna, som vill vara anonym, jobbar som teamledare i Sundbyberg. Hon beskriver dagens personalsituation som ”ett vakuum”. 

– Hanteringen i Stockholm känns helt handfallen, vi har inte fått någon information på över en vecka från någon högre chef. Man undrar om det är någon som tänker där? Det är hundratals människor som sitter i vårt väntrum, under lång tid. Hela familjer är där med barn som springer runt och leker, säger kvinnan. 

En annan medarbetare har samma bild. 

– Det är inte bara det där förbannade väntrummet som är ett problem. Folk ska ta sig hit och det belastar kollektivtrafiken. De sökande kommer från Ryssland, Afghanistan och Iran, bland annat. Och många har tagit sig genom Europa för att söka asyl. Det i kombination med bristfällig information blir det en väldig potentiell smitthärd, säger medarbetaren som vill vara anonym. 

Den kvinnliga arbetsledaren berättar att man har förändrat arbetet delvis för att minska på antalet fysiska möten. En stor del av mötena sker nu med tolk medverkande på telefon, i stället för att sitta med i rummet. 

– Tolkarna vågade inte komma hit av rädsla för att bli sjuka. Egentligen får man inte ha telefontolk i asylärenden, där har migrationsöverdomstolen varit tydlig, men nu har vi ändå gjort avsteg för att kunna hålla utredningarna. 

Vill pausa asylutredningar

Kvinnan berättar att tolkningen blivit betydligt sämre på grund av detta.  

– Det har blivit så dåligt. Nyanser går förlorade, man pratar i mun på varandra. Man kan ha telefontolk i enklare samtal men inte för svåra tillförlitlighetsprövningar. Det sitter HBT-personer där och vi ska utreda deras sexuella läggning, det blir helt bisarrt att ha en person med på telefon i det läget, säger hon. 

Hon är övertygad om att de åtgärder man vidtagit hittills inte har ”varit bra ur smittspridningssynpunkt”. Dessutom berättar hon att det inte finns tillräcklig information och hjälpmedel för de besökande. 

– Det saknas handsprit, till exempel. Jag undrar om alla nya i Sverige fattar hur illa läget är, säger hon. 

Vad tycker du att man ska göra?

– Här och nu behöver vi ta ansvar för att de sökande kommer in i processen och får husrum och dagbidrag. Vi kan inte hindra dem från att komma till vår reception, men vi kan minimera antalet möten. Det är inte nödvändigt att hålla asylutredningar i dag – om sökanden får sin process uppskjuten två veckor eller två månader betyder inte att vi är tillbaka till 2015 igen, säger kvinnan. 

Så svarar Migrationsverket

Jonas Krantz är regionchef för Migrationsverket i Stockholm och på Gotland. Han svarar på mejl att myndigheten inte får ”göra avkall” på sin verksamhet. 

– Vi kan inte pausa arbetet på grund av coronautbrottet. Endast Folkhälsomyndigheten har det mandatet. 

Att stänga drop in-verksamheten helt är inte något alternativ enligt Jonas Krantz. Han betonar att de som kommer till Migrationsverket kan ha andra ärenden än asylutredningar. 

– Det är också viktigt att asylsökande utöver utredningar kan komma i kontakt med oss när det gäller praktiska saker som kan vara viktiga för dem. 

Migrationsverkets regionchef Jonas Krantz ansvarar för Stockholmsområdet.Foto: Tomislav Stjepic / Press

En tolk som arbetat hos er insjuknade en vecka senare i coronaliknande symptom. Hur ser ni på det? 

– Det beklagar vi i så fall, hur vi undviker att smitta varandra är en fråga nog alla i samhället ställer sig nu. Men just därför är det viktigt att vi följer Folkhällsomyndighetens rekommendationer. Det utgår vi också från att andra arbetsgivare gör. Aven tolkarnas arbetsgivare, vilket inte är vi, säger Jonas Krantz. 

Även fackförbundet Saco-S har i dag skickat en skrivelse till Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. De kräver också att utredningar pausas. 

– Vi gör det vi måste utifrån det uppdrag vi har som myndighet. Vår verksamhet är viktig för samhället, men också för de sökande så att de får de beslut de väntar på, säger regionchef Jonas Krantz. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell svarar på frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.