Rakhmat Akilov hade förekommit förekommit i Säpos underrättelseflöden innan den sjunde april i år.Rakhmat Akilov hade förekommit förekommit i Säpos underrättelseflöden innan den sjunde april i år.
Rakhmat Akilov hade förekommit förekommit i Säpos underrättelseflöden innan den sjunde april i år.
Migrationsverkets anmälningar till Säpo har ökat. Foto: / SÄPOMigrationsverkets anmälningar till Säpo har ökat. Foto: / SÄPO
Migrationsverkets anmälningar till Säpo har ökat.  Foto: / SÄPO

Migrationsverkets anmälningar till Säpo har ökat kraftigt

Publicerad

Migrationsverket kontaktade Säpo i genomsnitt två gånger per dag under 2016 i ärenden gällande uppehållstillstånd.

En av de som utreddes av Säpo var den nu misstänkte Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov.

Nu kräver Migrationsverket kraftfullare regelverk för att återkalla uppehållstillstånd av skäl som rör rikets säkerhet – och antalet anmälningar till Säpo har ökat.

– Det finns skäl till att vi kontaktar Säkerhetspolisen, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Migrationsverket samverkar med Säpo och polismyndigheten om asylsökande som eventuellt kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet, till exempel terrorrelaterad verksamhet.

En av de personer som utreddes av Säpo var den misstänkte Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov, 39, för att han hyllat terrororganisationen IS – men det gick inte att belägga.

Enligt statistik från Migrationsverket har de remisser som Migrationsverket skickat till Säpo ökat stort.

2014 skickade Migrationsverket ett hundratal remisser.

Rakhmat Akilov har erkänt sig skyldig till terroristbrott genom mord.

2015 var motsvarande siffra 461 och för 2016 skickades det 740 remisser - en ökning på 37 procent. Det innebär i genomsnitt två remisser per dag.

Under 2017 har siffran ökat ännu mer. Fram till 12 april har Migrationsverket skickat 262 remisser – det motsvarar 2,5 remisser per dag.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilovs sista timmar innan gripandet

 

"Terroristbrott till krigsbrott"

Samtidigt har verkets anmälningar till polisens Krigsbrottskommission om bland annat misstänkta krigsförbrytelser fördubblats på två år - från 20 anmälningar 2015 till 43 i fjol.

Migrationsverkets samarbete med Säpo förstärktes under 2015, berättar Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

I snitt kontaktade Migrationsverket Säpo två gånger om dagen i fjol.Foto: Fredrik Samuelson

– Vi hade ett samarbete tidigare, men kom i gång mer systematiskt med det här arbetet under 2015. Sedan har antalet remisser också ökat på grund av antalet ökade asylärenden.

I vilka fall kontaktar ni Säpo?

– Det är en väldigt flytande skala, det kan röra sig om personer som i asylutredning kan ha sagt att de har varit en del av motståndsrörelsen i Syrien och krigat aktivt mot al-Assadregimen och det kan ha varit att man varit en regeringsföreträdare på hög nivå. Det handlar om allt ifrån terroristbrott till krigsbrott.

 

LÄS MER: Haisam Sakhnanh var med och sköt sju bakbundna män i Syrien – gömde sig i Karlskoga

 

"Ska inte ha samma fördelar"

Kan de här personerna vara en fara?

En av dem som utreddes var den misstänkte Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov.

– Det är en del av den här stocken av människor. Det finns skäl till att vi kontaktar polisen eller Säkerhetspolisen, det är att det finns indikationer på att det finns människor som faktiskt inte ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

Migrationsverket har nyligen framfört till Justitiedepartementet att de önskar ett mer kraftfullt regelverk för att kunna återkalla ett uppehållstillstånd som rör rikets säkerhet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag